Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O post predsedu KSK sa uchádza najmenej sedem kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KOŠICE - Pre novembrové regionálne voľby v Košickom samosprávnom kraji (KSK) podalo do dnešnej 16.00 h kandidačné listiny 20 politických subjektov a 63 nezávislých kandidátov. Spolu sa o poslanecký mandát uchádza 262 kandidátov.

"Na post predsedu Košického samosprávneho kraja bolo podaných zatiaľ sedem kandidátnych listín," informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Medzi tými, ktorí verejne potvrdili kandidatúru na šéfa VÚC, sú súčasný predseda KSK Zdenko Trebuľa (Smer-SD), Rudolf Bauer (KDS), Rastislav Masnyk (SaS), Dominika Palaščáková (NOVA), Vladimír Gürtler (7 statočných) a Ivan Kuhn (OKS).

Lehota na podávanie kandidačných listín pre voľby do orgánov samosprávnych krajov vyprší dnes o polnoci. Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa kandidačné listiny doručujú zapisovateľovi volebnej komisie samosprávneho kraja, ktorou je v KSK Melánia Kolesárová.

Členovia Volebnej komisie KSK zložia sľub vo štvrtok 3. októbra. Následne preveria platnosť všetkých podaných kandidátnych listín pre voľby poslancov i predsedu. Do 15. októbra zašle volebná komisia zoznam kandidátov podľa volebných obvodov Ústrednej volebnej komisii a obvodným úradom na území samosprávneho kraja.  

V regionálnych voľbách v KSK pred štyrmi rokmi sa o 57 poslaneckých kresiel v krajskom zastupiteľstve v celkovo 11 obvodoch uchádzalo 541 kandidátov. Podstatnú časť listín (461) doručili politické strany, 80 kandidátov bolo nezávislých. O post predsedu sa uchádzalo osem občanov, kandidatúru jedného politická strana odvolala.

Kandidačné listiny pre voľby do Zastupiteľstva KSK mohli podávať osobitne za každý volebný obvod politické strany, politické hnutia alebo ich koalície prostredníctvom svojho splnomocnenca a nezávislí kandidáti osobne. Obdobne to bolo aj v prípade kandidačných listín pre voľby predsedu KSK.

Súčasťou kandidačnej listiny nezávislého kandidáta musela byť petícia podpísaná voličmi volebného obvodu aspoň v počte 400 podpisov. Podobne je to aj pre voľby predsedu KSK. V prípade nezávislého kandidáta na predsedu však petíciu muselo podpísať minimálne 1000 voličov z príslušného volebného obvodu, informovala Bobriková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu