Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maňka podľa Kaníka ignoruje environmentálne záujmy občanov

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický župan Vladimír Maňka podporuje záujmy lobistických biznis skupín na úkor záujmu občanov o zdravé životné prostredie.

Uviedol to na dnešnej tlačovej besede Maňkov protikandidát v nadchádzajúcich voľbách banskobystrického župana Ľudovít Kaník s tým, že tento jeho názor dokazujú príklady Maňkovho konania alebo nekonania v súvislosti s plánovanou ťažbou zlata v Kremnici, spaľovaním komunálneho odpadu vo Zvolene a výstavby vodného diela Slatinka. „Tieto príklady spája absolútna ignorácia záujmu občanov a len hranie divadielka pred nimi, rozpor slov a činov, ktoré vidíme v pozadí,“ uviedol Kaník.

Ako spresnil, stiahnutie stanoviska Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) k povrchovej ťažbe zlata s použitím kyanidového lúhovania v Kremnici z piatkového zasadnutia Zastupiteľstva BBSK, ktoré presadil väčšinový klub Smer-SD - HZDS, malo za cieľ len pred voľbami zakryť, že poslanci za Smer a predseda kraja Maňka takúto ťažbu podporujú. „Pokiaľ by bolo ich stanovisko negatívne, nebol by dôvod sťahovať to z programu,“ uviedol Kaník.

V prípade plánovanej výstavby vodného diela Slatinka na rieke Slatina, ktoré by zatopilo bývalú samostatnú obec Slatinka medzi Zvolenskou Slatinou a Zvolenom, Kaník kritizuje Maňkovu nečinnosť počas celého funkčného obdobia. Maňka mal podľa neho do zastupiteľstva znova predložiť uznesenie o vypustení tohto diela zo zoznamu verejnoprospešných stavieb v územnom pláne BBSK. Takéto uznesenie schválilo ešte predchádzajúce Zastupiteľstvo BBSK tesne pred koncom volebného obdobia v októbri 2009 na základe petície občanov, vtedajší župan Milan Murgaš, rovnako ako Maňka, nominant Smeru-SD, ho však nepodpísal.

Tretím príkladom ignorácie záujmu občanov sú podľa Kaníka Maňkove vyjadrenia z ich predvolebného diskusného duelu o tom, že v záujme zachovania prevádzky zvolenskej teplárne rokuje o spaľovaní komunálneho odpadu v nej. „Prezentuje to ako ekonomickú záchranu existencie teplárne. Ja sa však pýtam, či s tým súhlasia občania Zvolena aj Banskej Bystrice, ktorých sa to dotýka rovnako. Či súhlasia s tým, že budú dýchať vzduch plný splodín. Opäť záujem o dobrý biznis pri likvidácii komunálneho odpadu prevládol nad záujmom o zdravé životné prostredie,“ uviedol Kaník.

Podľa Maňku sú Kaníkove vyjadrenia farizejské. Uviedol, že strana SDKÚ-DS, ktorej je Kaník členom, za vlády Ivety Radičovej podporovala zámer povrchovej ťažby zlata v Detve. „Ja, aj ako europoslanec, som hlasoval za to, aby metódy kyanidového lúhovania nemali miesto v Európskej únii a na to sme vyzvali ako Európsky parlament aj vlády všetkých členských štátov,“ povedal Maňka.

Na margo záujmových skupín vyhlásil, že so zástupcami firmy, ktorá chce ťažiť zlato v Kremnici, sa nikdy nestretol, ani ich nepozná. Naopak, stretol sa s ťažiarmi, ktorí majú záujem ťažiť v Detve, a napriek tomu Zastupiteľstvo BBSK vydalo nesúhlasné stanovisko s takouto ťažbou.

V súvislosti s vodným dielom Slatinka Maňka uviedol, že je súčasťou záväznej časti nadradenej územnoplánovacej dokumentácie, ktorú je BBSK povinný prevziať. Práve dnes však odoslal ministrovi životného prostredia list, ktorým ho žiada o stretnutie na túto tému aj so zástupcami Združenia Slatinka, ktoré proti výstavbe vodného diela Slatinka dlhodobo bojuje.

Spaľovanie komunálneho odpadu vo zvolenskej teplárni Zvolenská teplárenská je podľa Maňku jedinou cestou záchrany tejto štátnej firmy, na čom sa podľa vlastných slov zhodol aj so zástupcami bývalej pravicovej vlády vo Fonde národného majetku. S týmto zámerom nemajú podľa Maňku problém ani ekoaktivisti zo Združenia Slatinka. „Čo pán Kaník hovorí, že sa poškodí životné prostredie, je absolútny nezmysel. Vo Viedni je takáto istá spaľovňa priamo v meste a takisto ochranári a zelení s tým súhlasili,“ povedal Maňka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu