Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Boston v obliehaní: Rusa podozrivého z útokov zastrelili, jeho brat uniká!

Boston sa zmenil na policajné mesto. Po Džocharovi (hore) stále pátrajú, Tamerlana zastrelili. Zobraziť galériu (26)
Boston sa zmenil na policajné mesto. Po Džocharovi (hore) stále pátrajú, Tamerlana zastrelili. (Zdroj: sita, johanneshirn.photoshelter.com)

BOSTON - Americká polícia dnes po naháňačke jedného z dvoch podozrivých vážne zranila. Muž zomrel po prevoze do nemocnice. Podľa denníka New York Times, ktorý sa odvoláva na informácie od vyšetrovateľov, ide o 26-ročného Tamerlana Carnajeva. Po druhom podozrivom polícia intenzívne pátra na bostonskom predmestí Watertown. Podľa zdrojov AP ide o jeho 19-ročného brata Džochara A. Carnajeva, žijúceho v meste Cambridge. Vyšetrovatelia sa momentálne prikláňajú k teórii, že útoky boli motivované moslimským extrémizmom.

Americká polícia, ktorá pátra po jednom z údajných pôvodcov pondelkového bostonského atentátu, pripustila, že prenasledovanie sa môže pretiahnuť na niekoľko dní. Zároveň upozornila, že ešte dnes vykoná riadený výbuch trhavín nastražených v jednom byte, využívanom zrejme atentátnikmi.

FBI pátra po zelenej Honde Civic z roku 1999 s touto značkou.
Zobraziť galériu (26)
FBI pátra po zelenej Honde Civic z roku 1999 s touto značkou.  (Zdroj: Twitter)

Polícia identifikovala podozrivých po tom, čo ju na stopu priviedli svedkovia, ktorí mladíkov spoznali na snímkach z bezpečnostných kamier z miest útokov, ktoré FBI zverejnila vo štvrtok. Ide o dvoch bratov čečenského pôvodu. Kým 26-ročný Tamerlan Carnajev bol zabitý pri prestrelke s políciou, 19-ročný Džochar je stále na úteku.

Tamerlan Carnajev
Zobraziť galériu (26)
Tamerlan Carnajev  (Zdroj: SITA)

Džochar Carnajev
Zobraziť galériu (26)
Džochar Carnajev  (Zdroj: SITA)

Obaja muži pred políciou unikali v automobile, ktorý uniesli aj s vodičom - tomu vraj povedali, že sú páchateľmi pondelkového hrozného činu. Tiež mu vzali bankovú kartu, s ktorou pri bankomate vyzdvihli 800 dolárov.

Okrem strelných zbraní vraj obaja bratia aj pri úteku mali pri sebe výbušniny. Potom, čo Tamerlana zastrelili, Džochar s vozidlom ušiel. Podľa amerických médií pritom zrazil bratovo ležiace telo. Na mŕtvom jedna nálož vybuchla a zrejme zranila jedného policajta. Unesené vozidlo sa neskôr našlo na predmestí Watertownu, kde sa sústreďuje teraz všetko pátracie úsilie. V oblasti operuje až 10 000 policajtov a príslušníkov národnej gardy.

Vlaky do Bostonu zrušili.
Zobraziť galériu (26)
Vlaky do Bostonu zrušili.  (Zdroj: SITA)

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Médiá špekulujú o možných motívoch útočníkov. Podľa CNN sa bratia stali naturalizovaným Američanmi, takže nešlo o nechcených prisťahovalcov. Podľa stôp, ktoré zanechali na internetových sociálnych sieťach, obdivovali islamistov a násilie.

Rusko dnes odsúdilo "všetkých teroristov" nezávisle na ich národnosti. Hovorca prezidenta Vladimira Putina vyhlásil, že všetci sú hodní zatratenia. Tamerlan podľa polície zrejme vlani odcestoval do Ruska na pol roka, než sa opäť vrátil do USA.

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Strýko unikajúceho atentátnika vyzval, aby sa vzdal polícii

Druhého podozrivého polícia podľa miestnych médií stále prenasleduje. Obyvateľov Watertownu policajti vyzvali, aby zostali doma a nezdržovali sa pri oknách. Bratia sú podozriví, že v pondelok nastražili na maratóne v Bostone dve bombové nálože, ktoré zabili troch ľudí a vyše 180 zranili.

Strýko žijúci v USA vyzval mladíka podozrivého z bombového útoku v Bostone, aby sa dobrovoľne vzdal do rúk polície. Strýko Ruslan Carni býva v obci Montgomery Village v štáte Maryland, ležiacej neďaleko americkej metropoly Washington. Podľa vlastných slov so svojimi synovcami žijúcimi v štáte Massachusetts neudržiaval kontakt už niekoľko rokov.

Ruslan Carni
Zobraziť galériu (26)
Ruslan Carni  (Zdroj: SITA)

Ruslan Carni zdôraznil, že celá rodina sa za ich čin hanbí. Starší z bratov mu podľa jeho slov vo štvrtok zatelefonoval a požiadal ho o odpustenie. Policajti a agenti v súčasnosti prehľadávajú dom za domom na predmestí Watertown, ktoré už v noci nadnes uzavreli. Mimoriadne opatrenia neskôr rozšírili aj na celý Boston a jeho okolie. Mestská hromadná doprava dočasne nepremáva, mnohé firmy a obchody zostali zavreté a bostonské ulice sa takmer vyľudnili.

Unikajúceho muža (19) polícia považuje za veľmi nebezpečného a preto odporučila obyvateľom, aby nevychádzali z domov a dvere otvárali len uniformovaným príslušníkom polície. 

Jeden z páchateľov strávil v Turecku 10 dní

Turecký minister vnútra Muammer Güler dnes oznámil, že jeden z páchateľov pondelkového bombového útoku na Bostonskom maratóne strávil v Turecku desať dní, údajne však s krajinou nemá žiadnu inú spojitosť. Informovala o tom agentúra AP. Podľa ministra pricestoval Tamerlan Carnajev do Turecka s kirgizským pasom 9. júla 2003 spolu s ďalšími troma osobami rovnakého priezviska. Carnajev krajinu opustil o desať dní neskôr.

Güler ďalej oznámil, že Turecko poskytlo FBI všetky dostupné informácie o páchateľovi. Tamerlana Carnajeva (26) zastrelila americká polícia počas pátracej akcie v Bostone, jeho brat Džochar (19) je momentálne stále na úteku. Turecko ako moslimská krajina prijala tisícky utečencov z konfliktom zmietaného Čečenska.

Londýnska polícia posilní hliadky počas maratónu o stovky policajtov

Bezpečnosť Londýnskeho maratónu bude v nedeľu zaisťovať o 40 percent viac policajtov než počas vlaňajšieho ročníka tradičného behu. Oznámila to dnes hlavná superintendentka Metropolitnej polície Julia Pendryová.  Podľa jej slov bude počas jedného z najväčších svetových maratónov povolaných do služby o niekoľko stoviek viac policajtov, než sa pôvodne plánovalo. Rovnako bude nasadený aj väčší počet služobných psov.

Inšpektorka zdôraznila, že londýnska polícia je v úzkom kontakte s kolegami v Bostone aj s vyšetrovateľmi FBI. Nateraz však neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by v súvislosti s bostonským útokom hrozilo nebezpečenstvo aj Londýnu. Na jednom z najväčších svetových maratónov sa v Londýne zúčastní okolo 37.000 bežcov vrátane mnohých športových hviezd a prizerať sa budú státisíce divákov. Pendryová podľa denníka New York Times uistila účastníkov nedeľňajšieho behu a divákov, že sa nemusia obávať o svoju bezpečnosť. Zároveň však požiadala verejnosť, aby počas maratónu nenechávala bez dozoru svoje osobné veci, ktoré by mohli spôsobiť policajtom zbytočné starosti.

Britská polícia pripravila veľkú bezpečnostnú operáciu už v súvislosti so stredajším pohrebom bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, na ktorom sa zúčastnili politické elity z domova i zo zahraničia. Londýn sa dlhodobo považuje za jeden z možných cieľov medzinárodného terorizmu, ako aj za potenciálny cieľ útokov militantov zo Severného Írska. V roku 2005 bola britská metropola terčom samovražedných atentátov vo verejnej doprave, pri ktorých prišlo o život 52 ľudí.

Spoveď otca podozrivých útočníkov

Bratia vyrastali v Machačkale, metropole ruskej republiky Dagestan hraničiacej s Čečenskom. V USA žili legálne už niekoľko rokov a bývali spolu v univerzitnom meste Cambridge neďaleko Bostonu. V Spojených štátoch - na predmestí Washingtonu - žije aj strýko oboch mužov Ruslan Carni. Podľa jeho slov sú bratia v USA už zhruba desaťročie

Agentúra AP sa dnes telefonicky spojila s otcom oboch bratov Anzorom Carnajevom, ktorý stále žije v Machačkale. Otec označil svojho syna Džochara za "skutočného anjela" a veľmi nadaného študenta. "Džochar je v USA študuje druhým rokom medicínu. Je taký inteligentný chlapec. Čakali sme ho doma na sviatky," povedal otec počas telefonátu. Ďalej vyjadril presvedčenie, že obaja synovia sú nevinní a údajne sa stali obeťami konšpriácie zo strany amerických tajných služieb.

Anzor Carnajev
Zobraziť galériu (26)
Anzor Carnajev  (Zdroj: SITA)

V máji 2011 dostal Džochar Carnajev - ako vtedajší študent prestížnej miestnej strednej školy - štipendium vo výške 2500 dolárov od mesta Cambridge v Massachusetts. Ešte ten istý rok školu úspešne ukončil. Na svojom účte na ruskej sociálnej sieti Vkontakte sa Džochar Carnajev predstavuje ako vyznávač islamu, ktorý hovorí čečensky, rusky i anglicky. Ako svoj životný cieľ uviedol "kariéru a peniaze".

Džocharov profil na sociálnej sieti vKontakte.
Zobraziť galériu (26)
Džocharov profil na sociálnej sieti vKontakte.  (Zdroj: vKontakte)

Okrem iného zverejňoval linky na videá bojovníkov v sýrskej občianskej vojne a webové stránky s titulmi ako "Moje náboženstvo islam" a "Niet iného Boha ako Alaha". Propagoval tiež stránky vyzývajúce na nezávislosť Čečenska.

Staršieho z bratov Tamerlana podľa internetovej stránky spotcrime.com v júli 2009 v USA zatkli pre podozrenie z fyzického útoku na jeho priateľku. Tamerlan sa amatérsky venoval boxu a v roku 2009 sa zúčastnil národnej americkej súťaže pre amatérskych boxerov.

Džochar Carnajev
Zobraziť galériu (26)
Džochar Carnajev  (Zdroj: SITA)

Džochar Carnajev sa narodil 22. júla 1993 a mal massachusettský vodičský preukaz. Jeho brat vraj podľa CNN na internete oznámil, že v USA nikoho nemá: "Nemám tu jediného priateľa, nerozumiem im." Začal vraj študovať techniku ​​na vysokej škole, ale štúdium na rok prerušil, aby sa mohol venovať boxu.

Tamerlan pri boxerskom tréningu.
Zobraziť galériu (26)
Tamerlan pri boxerskom tréningu.  (Zdroj: johanneshirn.photoshelter.com)

Svojej priateľke vraj povedal, že je polovičný Portugalčan a polovičný Talian.
Zobraziť galériu (26)
Svojej priateľke vraj povedal, že je polovičný Portugalčan a polovičný Talian.  (Zdroj: johanneshirn.photoshelter.com)

Americkí moslimovia sa boja reakcie

Keď Khaled Beydoun počul o útokoch v Bostone, dostal okamžite strach o kamaráta, ktorý sa maratónu zúčastnil. Ale v kútiku duše ho pálili ešte ďalšie obavy týkajúce sa strojcu atentátu. Beydoun sa modlil, aby to nebol moslim, píše spravodajský server BBC News.

"Biely terorista bude vždy označený za anomáliu, najskôr pomäteného jedinca. Pokiaľ je vinníkom Arab či moslim, poškodí to celú komunitu," tvrdí.

"Je to súčasťou kolektívneho vedomia, ktoré vyznávači islamu a Arabi žijúci v Spojených štátoch prežívajú pri každej kríze," hovorí Beydoun. "Hoci od teroristických útokov z 11. septembra 2001 sa situácia už pomerne upokojila, môže sa zase výrazne zhoršiť, ak bude páchateľ zapadať do stereotypného obrázku teroristu," dodáva Beydoun, ktorý študuje právo so zameraním na rasovú problematiku.

Druhý útočník stále na úteku

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

"Je na úteku, je ozbrojený a nebezpečný. Je to terorista a chceme ho dolapiť. Sme presvedčení, že je to terorista. Veríme, že tento muž sem prišiel, aby zabíjal ľudí. Musíme ho dostať a uväzniť," povedal veliteľ bostonskej polície Ed Davis o druhom podozrivom. Polícia začala vo Watertowne domové prehliadky a upozornila občanov, aby neotvárali cudzím ľuďom, iba identifikovaným policajtom. Doma majú zostať ľudia zo západných predmestí Bostonu a kvôli policajnej akcii je pozastavená autobusová a vlaková doprava. Federálny úrad pre letectvo tiež uzavrel vzdušný priestor nad severozápadom Bostonu pre lety v nadmorských výškach do 914 metrov.

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Obaja mladí muži podľa polície v noci na dnešok zabili v areáli Massachusettského technického inštitútu (MIT) v Cambridge člena policajnej ochranky. Potom ukradli auto a jeho vodiča živého nechali vystúpiť. Boli ale ozbrojení a na policajtov, ktorí ich prenasledovali do neďalekého Watertownu, hádzali výbušniny.

Polícia zverejnila fotografie podozrivých vo štvrtok a žiadala verejnosť, aby pomohla s ich chytením. Jeden z nich mal na hlave v pondelok bielu a druhý čiernu čiapku. Na úteku je údajne ten s bielou čiapkou. Polícia veľmi rýchlo zverejnila portrét, ako vyzerá asi teraz. Má ho z kamerového záznamu v MIT - podľa neho má na sebe zelenkavú mikinu s kapucňou na hlave.

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: MIT)

Muž, ktorý mal v pondelok čiernu čiapku, bol pri nočnom prenasledovaní automobilu zranený a neskôr zomrel v nemocnici. Lekári neskôr na tlačovej konferencii oznámili, že muž utrpel početné strelné zranenia a že bol asi zranený aj výbušninou. K identite mŕtveho sa odmietli vyjadriť. Jeden z lekárov pohotovosti, ktorý býva vo Watertowne, v noci doma počul streľbu a vydal sa okamžite do práce.

Vážne zranenia utrpel v noci tiež jeden dopravný policajt. Stanica CNN poukázala na to, že je nezvyklé, že obaja páchatelia útokov zostali tak prekvapivo blízko miesta činu.

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Twitter)

Prvé správy o zadržaní útočníka

Bostonský denník sa v správe o zatknutí odvolával na nemenované zdroje blízke k vyšetrovaniu pondelňajších atentátov. Uvádzal tiež, že v noci na dnes nastala chaotická situácia v Cambridge a Watertown, ktoré sa nachádzajú len niekoľko kilometrov západne od Bostonu. Najskôr pri streľbe v Massachusettskom technickom inštitúte (MIT) v Cambridge páchateľ zastrelil člena ochranky. Neskôr polícia vyrazila do Watertown kvôli údajnému únosu auta, streľbe a explóziám. Do akcie bol nasadený veľký počet policajtov. Všetky zdroje sa zhodujú v tom, že v okolí Bostonu sa odohráva veľká policajná akcia.

Podozriví z útoku na bostonský maratón podľa FBI

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: fbi, sita)

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

Boston v obliehaní: Rusa
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: fbi)

The Boston Globe uviedol, že zadržaným bol mladík vo veku okolo dvadsať rokov. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vypočúvali vo Watertowne zatknutého so želiezkami na rukách. CNN hovorila o mužovi bielej pleti, ktorého pred výsluchom policajti prinútili vyzliecť sa donaha, vraj aby vylúčili, že na sebe nemá výbušniny.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu