Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Explózie na bostonskom maratóne: FBI má dve verzie motívu

Pri explóziách na Bostonskom maratóne 3 mŕtvi, svet je v šoku Zobraziť galériu (3)
Pri explóziách na Bostonskom maratóne 3 mŕtvi, svet je v šoku (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/BOSTON - Americkí vyšetrovatelia na čele s FBI skúmajú videozáznamy a fotografie nasnímané počas bostonského maratónu, v ktorého cieľovej rovinke v pondelok explodovali dve nastražené bombové nálože, pričom zahynuli traja ľudia, vrátane osemročného chlapca, a ďalších 141 ich je zranených.

K policajným vyšetrovateľom a agentom z FBI sa pridala aj Ústredná spravodajská služba (CIA) a Národné protiteroristické centrum, informovala agentúra AP.

Keďže na bostonskom maratóne sa zúčastnilo 27.000 bežcov a viac ako 500.000 divákov, vyšetrovatelia majú alebo budú mať k dispozícii veľa vizuálnych dôkazov, aby mohli zrekonštruovať, čo sa dialo pred výbuchom dvoch náloží a po ňom. Zatiaľ sa vedie kriminálne vyšetrovanie, ktoré je možné prekvalifikovať na vyšetrovanie teroristického činu, uviedol pre agentúru Reuters na tlačovej konferencii v Bostone špeciálny agent FBI Richard DesLauriers.

Najmenej troch mŕtvych a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Miestne médiá dnes informovali, že polícia prehľadala jeden z bytov na okraji Bostonu. Úrady potvrdili, že prehliadka bola vykonaná v rámci vyšetrovania explózií na maratóne.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire.

Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Najmenej troch mŕtvych a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Bostonský policajný komisár Ed Davis uviedol, že zatiaľ sa nenašiel žiaden dôkaz o varovaní pred útokom. "Nevieme o nijakých hrozbách," vyhlásil. Davis požiadal verejnosť, aby kontaktovala políciu, ak má nejaký tip alebo podozrenie.

Polícia uzavrela trasu maratónu v celej jej 42-kilometrovej dĺžke a prehľadáva jej okolie v snahe nájsť možné dôkazy, ktoré by viedli k objasneniu výbuchov. Miestne nemocnice, do ktorých previezli zranených, stráži ozbrojená polícia. V meste sa pohybujú hliadky Národnej gardy. Polícia vyzvala obyvateľstvo, aby sa zdržiavalo v budovách, nie na otvorených priestranstvách.

V súvislosti s udalosťami v Bostone organizátori atletických majstrovstiev sveta, ktoré sa budú konať 10.-18. augusta v Moskve, dnes oznámili, že ešte viac sprísnia už aj tak striktné bezpečnostné opatrenia. Atletický šampionát sa považuje za veľkú skúšku ruských usporiadateľov pred zimnou olympiádou v Soči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu