Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Sestrička zaočkovala státisíce ľudí proti covidu: Jej výtvor z fľaštičiek vakcíny vám vyrazí dych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Laura Weissová je zdravotná sestra na dôchodku z amerického Colorada. Ale keď ministerstvo zdravotníctva začalo hľadať výpomoc pri očkovaní obyvateľov proti covidu-19, prihlásila sa. Za posledných sedem mesiacov spoločne s kolegami zaočkovala státisíce ľudí a nejakým spôsobom im chcela vzdať úctu. Výsledkom je meter a pol vysoký luster vyrobený zo stoviek fľaštičiek od vakcín, napísal spravodajský server NPR.

"Vedela som, že chcem urobiť niečo so svetlom, pretože som mala pocit, že to bol nesmierne temný rok a pol, a preto som chcela vniesť svieto do čohokoľvek, čo spravím. Začalo sa to len preto, že som chcela vyjadriť svoju vďačnosť ľuďom, s ktorými som pracovala, a spoločnému úsiliu, s ktorého pomocou sa podarilo podať vakcínu toľkým ľuďom," vysvetlila Weissová. 

Na začiatku vraj nemala žiadny jasný plán, len nutkanie vytvoriť niečo zmysluplné. "V práci sme mali stovky a stovky prázdnych fľaštičiek od Moderny, ktoré sme mali len tak vyhodiť. A ja som si pomyslela, aké sú krásne," uviedla zdravotníčka s tým, že požiadala o to, aby si ich mohla vziať domov. Potom náhodou videla reklamu na luster a zrodila sa inšpirácia. Začala sa s fľaštičkami hrať a prišla na to, ako do nich vyvŕtať dierky. Všetky ich vyčistila a potom ich začala spájať dohromady pomocou krúžkov, vlasca a kryštáľov. 

Výsledok je ohromujúci. "Páči sa mi, že to z diaľky vyzerá ako nádherný luster a keď prídete bližšie, zistíte, že sú to fľaštičky od vakcín," povedala autorka o svojom diele. Celkovo naň použila 271 fľaštičiek od vakcíny Moderna a asi desať menších od Johnson & Johnson, aby ozdobila spodnú časť lustra, ktorý nazvala "Light of Appreciation", čiže Svetlo vďačnosti. Luster má predstavovať jednotu ľudí, ale venovaný je hlavne zdravotným sestrám a podpornému personálu, vďaka ktorému bolo možné očkovanie uskutočniť. "Miestne sestry prejavili nesmiernu vášeň, oddanosť, schopnosti, starostlivosť a vľúdnosť. Pracovali hodiny a hodiny deň za dňom. A nielen ony. Mali sme tú úžasných dobrovoľníkov, administratívnych pracovníkov i duchovných. Všetci sa spojili, aby bolo možné zaočkovať tisíce ľudí denne," podotkla sestrička. 

A úžasné sú tiež reakcie verejnosti na jej dielo. "Je inšpirujúce vidieť, ako naň ľudia reagujú a ako sa s ním dokážu stotožniť. Boli tu ľudia, ktorí nám prišli poďakovať, pretože sa konečne zase mohli vidieť so svojou rodinou či usporiadať svadbu. A to skutočne hreje pri srdci," dodala Laura. Luster má zatiaľ vo svojej obývačke, ale hľadá miesto, kde by mohol visieť trvalo. Niekde, kde by ho ľudia mohli vidieť a dopriať si chvíľu vďačnosti za to, že existuje vakcína, lebo ešte prednedávnom sme žiadnu nemali. 

Viac o téme: LusterOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu