Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krásny príbeh z Poľska: Chlapec (6) zachránil svoju matku, keď odpadla... Gratulácia od premiéra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Malý hrdina! Šesťročný chlapec z poľského mesta Rybnik, ležiaceho asi 20 kilometrov od hraníc s Českom, zachránil svoju matku, ktorá náhle omdlela a v bezvedomí sa zrútila na podlahu. O prípade informovala televízia TVN 24.

Krásny príbeh dojal celé Poľsko. 6-ročný chlapec ani na chvíľu nezaváhal a pustil sa do záchrany, keď jeho matka Angelika (26) odpadla. Celé sa to odohralo v utorok okolo 19:00 v poľskom meste Rybnik. V byte okrem syna už nikto ďalší nebol. Chlapec ale neváhal a zavolal na tiesňovú linku 112. „Moja matka odpadla, leží na zemi, jej oči sú zatvorené," boli slová, ktoré prvé povedal chlapec dispečerke. Následne jej oznámil adresu, na ktorú má prísť sanitka, a tiež vykonal všetky pokyny, než dorazila pomoc: otočil matke hlavu, aby mohla voľne dýchať, otvoril dvere od bytu a privolal susedov a tí potom prevzali hovor s dispečerkou.

"Žena je nažive a jej život nie je v ohrození," zdôraznila televízna stanice a dodala, že šesťročnému Rafalovi pogratuloval aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý chlapca obdaroval okrem iného poľskou vlajkou.

"Je úžasné, že chlapec poznal tiesňové číslo a počínal si veľmi odhodlane," uviedol šéf Katovickej pohotovosti Wojciech Brachaczek. "Chválu si zaslúžia tiež susedia a dispečerka," dodal s tým, že dispečeri sú pre podobné situácie školení, pretože inak sa hovorí s dospelými a inak s deťmi. Záchranári ďalej dodali, že keby nebolo Rafaela, celé to mohla skončiť inak. Uvádza poľský portál Polsat News.

Sám Rafal novinárom povedal, že o tom, že má volať 112, sa dozvedel v škôlke a tiež od matky a otca. "Nie," rázne odpovedal na otázku, či sa bál. Poskytnutie pomoci v ohrození života pokladá za ľahké, je to vraj hračka. Už sa mu raz stalo, že išiel s matkou po ulici a tá kvôli kvôli chorobe, s ktorou zápasí, naraz omdlela. Začal mávať na vodiča a zastavil policajné auto.

Viac o téme: Záchrana6-ročný chlapecPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu