Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo ide za volantom lepšie mužom a čo ženám: Budete poriadne prekvapení!

Advertoriál Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ešte stále si myslíte, že muži sú lepší šoféri než ženy, preferujú iba striebornú či čiernu farbu auta a sú za volantom oveľa nervóznejší? My vás vyvedieme z omylu. To, čo platilo v minulosti, je dnes už úplne inak. A možno zostanete poriadne prekvapení...

Muži chcú mať v garáži manuál... alebo nie?

Dlho sa automatická prevodovka považovala skôr za ženskú záležitosť. Dnes je však situácia celkom iná a muži pri kúpe auta kladú veľký dôraz práve na automatické radenie. Je nielen oveľa pohodlnejšie a šetrí pohonné hmoty, no ocenia ho aj pri cestovaní v zápche. „V súčasnosti je záujem žien a mužov o automatickú prevodovku vyrovnaný. Vyberajú si ju najmä vodiči v mestách,“ potvrdzuje predajkyňa Hyundai Anita Bohunická.

Zážitok za volantom v každom prípade závisí hlavne od samotného auta. V tejto oblasti vyniká napríklad nový Hyundai i30 Fastback N Line. Zaujme elegantným dizajnom s výraznými športovými doplnkami, ale aj úsporným motorom s výkonom 140 koní. Štýlové, praktické a zároveň športovo ladené auto na každý deň, pri ktorom máte na výber prevodovku podľa vlastného uváženia.

Vo videu sme sa pýtali na názory návštevníkov bratislavského autosalóna.  

Muži vs. ženy na cestách

Pozor, parkuje žena?

Aj vy si ešte spomínate na chvíle, keď ste sa modlili, aby vaša polovička neoškrela auto alebo neodvalila pri cúvaní spätné zrkadlo? Na starom aute, ktoré nemalo ani posilňovač riadenia, to bola občas zložitá úloha aj pre mužov. Odvtedy sa však mnohé zmenilo.

Komplexná štúdia spoločnosti NCP v Anglicku hodnotila parkovacie schopnosti oboch pohlaví – a ženy v nej dosiahli lepšie skóre ako muži. Vedeli nielen rýchlejšie nájsť parkovacie miesto, ale auto umiestnili presnejšie, aj keď im to trvalo dlhšie ako mužom. Ženy si pritom pri tejto činnosti rady pomôžu modernými prvkami.

„Práve na parkovacie senzory a kameru sa najčastejšie pýtajú ženy zvažujúce nákup auta,“ potvrdzuje Anita Bohunická z Hyundai. Všetky tieto moderné vychytávky môžete mať aj k Hyundai Fastback i30. K tomu pridajte zabudovanú navigáciu, s ktorou sa už nikdy viac nestratíte, nech ste kdekoľvek.

Nervozita za volantom, alebo keď sa dáma mení na divokú šelmu 

Prečo zase brzdí; prečo ide tak pomaly, veď je tu deväťdesiatka; čo nepozerá do zrkadla – to je len malý výpočet toho, čo bežne zaznieva za volantom. Aj vy podobné výroky pripisujete najmä mužom? Omyl!

Spoločnosť Hyundai v Anglicku porovnávala správanie oboch pohlaví za volantom a výsledok štúdie bol možno pre niekoho prekvapujúci. Ženy sú podľa výsledkov oveľa nervóznejšie vodičky, ktoré ľahšie stratia chladnú hlavu a rozhodí ich dianie na ceste. Podľa odborníkov môže ísť o pozostatky pradávneho ochranného inštinktu v čase, keď boli muži na love a ženy ostávali v jaskyni samy s deťmi. „Tento ,systém včasného varovania‘ je stále v nás. Aj preto ženy bývajú citlivejšie na negatívne podnety,“ vysvetľuje behaviorálny psychológ Patrick Fagan z Goldsmiths University London, ktorý štúdiu viedol.

Čo ide za volantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

K žene patrí červené auto? Už asi nie...

Ženám sa dlhé roky pripisovala najmä červená farba auta. Faktom však je, že podľa viacerých údajov je vkus oboch pohlaví v tejto oblasti veľmi podobný. Podľa údajov jedného z najväčších predajcov jazdených áut v strednej Európe je červená až štvrtou najobľúbenejšou farbou tak u žien, ako aj u mužov. Obľúbenosti sa však dnes viac tešia iné odtiene.

„Väčšina ľudí, mužov či žien, preferuje svetlejšie farby kvôli jednoduchšej údržbe vozidla. Najpredávanejšia farba na modeloch Fastback i30 je pieskovozlatá ,white sands‘,“ približuje Anita Bohunická. Je teda viac ako zrejmé, že vkus mužov a žien pri výbere farby auta je podobnejší, ako by sme možno čakali.

Titul najlepšieho šoféra získava...

Šoférujú teda lepšie muži alebo ženy? Záleží na kritériách, ktoré si zvolíme, ťažko však konštatovať niečo s istotou. Muži vedú štatistiky v počte dopravných nehôd, ako aj v priemernej výške škôd, ktorú na aute spôsobia. Isté je, že výrobcovia áut neustále prichádzajú s novinkami na zvýšenie bezpečnosti na cestách.

Jednou z nich je aj Hyundai SmartSense, balík bezpečnostných systémov, ktorý vodiča upozorní na únavu, tiež vďaka nemu jednoduchšie udržíte auto v jazdnom pruhu a obsahuje aj systém autonómneho núdzového brzdenia. V modeloch Hyundai i30 Fastback sa tak zaradíte medzi vodičov – lídrov v aktívnej bezpečnosti. A je úplne jedno, či ste žena, alebo muž.

Chcem o Hyundai i30 Fastback zistiť viac

Tento článok sme pripravili v spolupráci s automobilovou spoločnosťou Hyundai.

Advertoriál

Viac o téme: ŽenyMýtyMužiHyundai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu