Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká výzva: Liga za duševné zdravie hľadá odborníkov do nového projektu, možno ste to práve vy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Ako sa hovorí, zdravie je nadovšetko. Nielen to telesné, ale aj duševné, ktoré je rovnako dôležité. Liga za duševné zdravie teraz hľadá do svojho nového projektu 24-hodinovej telefonickej Linky dôvery Nezábudka tím odborníkov na 4, 12 a 24-hodinové zmeny. Ak spĺňate podmienky a prijmete túto výzvu, aj vy sa môžete podieľať na tom, že práve vaša pomoc zlepší niekomu kvalitu jeho života. Aj takýmto spôsobom sa dá vykonať obrovský kus práce.

Správa, ktorá bije na poplach: Počet samovrážd a pokusov detí a mladistvých na Slovensku rastie

Zástupcovia Ligy za duševné zdravie (LDZ) počas vlaňajšej jesennej zbierky Vyliečme nezáujem vyzbierali v uliciach slovenských miest 25-tisíc eur, čo však na prevádzku linky nestačilo. Napokon oslovili premiéra Petra Pellegriniho, ktorý prisľúbil, že z rezervy vlády doloží peniaze do sumy, ktorá je potrebná na opätovné spustenie a ročnú prevádzku 24-hodinovej linky. Na rok 2019 to podla stanoviska Úradu vlády má byť 80-tisíc eur.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Zástupcovia LDZ premiéra uistili o zmysluplnosti linky Nezábudka a o schopnosti garantovať odbornosť poskytovaných služieb, ktorú potvrdila aj prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Lubomíra Izáková. Peniaze od Pellegriniho podľa LDZ nie sú systémovým riešením, ale získajú tak čas, aby spolu s ministerstvom zdravotníctva našli spôsob na dlhodobé fungovanie linky.

Linka Nezábudka funguje 24 hodín denne, kedykoľvek, keď sa človek potrebuje vyrozprávať. "Je to vec prevencie, ktorá dokáže predchádzať mnohým smutným a tragickým udalostiam," priblížil riaditeľ LDZ Martin Knut v decembri minulého roka. Ak chcete byť súčasťou tímu ľudí, ktorí pomáhajú iným v ich neľahkých chvíľach, pozorne si prečítajte nasledujúci inzerát, ktorý bol zverejnený aj na sociálnej sieti.

Nezabúdajme! Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa psychické choroby v ostatných rokoch dostali na prvé priečky chorôb, ktoré diskvalifikujú ľudí z pracovného života.

Viac o téme: Liga za duševné zdravieLinka dôvery Nezábudka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu