Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silné dažde pretrhli priehradu, tá odhalila nádherný objav skrytý celé desaťročia

Dicle Dam
Dicle Dam (Zdroj: Youtube/İlke Haber Ajansı İLKHA)

DIYARBAKIR - Pretrhnutá priehrada odhaľuje starobylú tureckú dedinu, ktorá bola ukrytá celé desaťročia. V dedine sa zachovala mešita, islamská náboženská škola madrasa, cintoríny, ale aj hrobka proroka Elizea. Pozoruhodné štruktúry boli nájdené v okrese Egil v tureckom meste Diyarbakir.

Nálezu starobylej dediny dopomohlo utorkové pretrhnutie priehrady Dicle Dam v dôsledku silných dažďov. Priehradu otvorili v roku 1997, aby zásobovala pitnou vodou mesto Diyarbakir, v ktorom žije viac ako 900-tisíc ľudí. Predpokladá sa, že priehrada pohltila dedinu krátko po tom, ako vznikla. 

V dedine sa zachovalo 78 domov vrátane mešít, islamskej náboženskej školy či cintorínov. Pribudol však ďalší nález, hrobka Elizea, proroka v judaizme, kresťanstve a islame. Predtým, ako sa začala výstavba priehrady v roku 1995, bolo jeho telo prenesené do inej hrobky v štvrti Kale.

Keď sa ľudia dopočuli o pretrhnutí priehrady, okamžite sa na nový nález prišli pozrieť. Mnohé z budov momentálne ležia v troskách, no hrobka Elizea stojí vzpriamene vedľa nábrežia.

Viac o téme: TureckoDedinaPriehradaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu