Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavská ZOO sa teší z nových prírastkov: FOTO Roztomilé mláďatá musíte vidieť na vlastné oči

Bratislavská ZOO sa teší z nových mláďat Zobraziť galériu (4)
Bratislavská ZOO sa teší z nových mláďat (Zdroj: ZOO Bratislava)

BRATISLAVA – Bratislavská ZOO sa pochválila novými prírastkami, na ktoré sa môžu tešiť návštevníci pri najbližšom výlete do ZOO. Ide o jedno mláďa kulana turkménskeho, dve mláďatá daniela škvrnitého a tri mláďatá plameniaka ružového.

ZOO v Bratislave sa najnovšie pýši novými mláďatami, ktoré sa stali jej najnovšou ozdobou. Návštevníci sa majú toto leto naozaj na čo tešiť!

Prvé FOTO mláďat medvedice, ktorú vlani zabili na Liptove: Náš život v ZOO!

Somárik ázijský patrí k ohrozeným druhom

Mláďa kulana turkménskeho sa narodilo 24. mája. Jeho matkou je Principa a otcom chovný samec Henry. Kulany sú ázijské divé somáre, pre ktoré je typické pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.

Mláďa kulana turkménskeho
Zobraziť galériu (4)
Mláďa kulana turkménskeho  (Zdroj: ZOO Bratislava)

Samce žijú prevažne samotárskym spôsobom života, pričom samičky si vytvárajú menšie skupiny. Priemerná dĺžka tela kulanov je 210 centimetrov. Vážia asi 290 kilogramov a dožívajú sa okolo 20 rokov. Vyskytujú sa v púšťach, polopúšťach a vo vysokohorských oblastiach od Iránu po Mongolsko.

Tri malé plameniaky sú okrasou celej ZOO  

Bratislavská ZOO prezradila, že v dňoch 7., 10. a 13. júna sa vyliahli prvé tohtoročné mláďatá plameniakov ružových. Samica znáša len jedno vajíčko do hniezda, ktoré má podobu kopčeka s jamkou. Vo veľkých skupinách je nutné, aby sa matka a jej mláďa navzájom rozpoznali. Niekoľko hodín pred vyliahnutím si matka a jej potomok začnú vymieňať zvuky – volania. Rodičia kŕmia svoje mláďatá výživnou zmesou, ktorá je zložená z tukov, proteínov, karbohydrátov a krvi. Plameniaky si svoje hniezda bránia pred ostatnými členmi kolónie.

Mláďatá plameniakov ružových
Zobraziť galériu (4)
Mláďatá plameniakov ružových  (Zdroj: ZOO Bratislava)

Zvláštnym spôsobom získavajú aj svoju potravu – vodu, ktorú naberajú do zobáka, vzápätí vytláčajú jazykom von a tak ju filtrujú. Vnútri ich zobákov sa totiž nachádzajú rohovinové doštičky s lamelami, ktoré tento filtračný aparát vytvárajú. Potrava ako riasy, kôrovce a mäkkýše sa im pritom zachytáva v zobákoch.

Ružovú farbu získavajú plameniaky z vodných baktérií a beta karoténu, ktorý sa nachádza v krevetách a riasach. Charakteristické je, že často stoja na jednej nohe. Plameniaky sú schopné udržiavať polovicu tela v stave odpočinku a druhú v stave bdenia.

Plameniaky sa v priemere dožívajú 45 rokov a vážia 2 až 4 kilogramy. Priemerná dĺžka ich tela je od 120 do 130 centimetrov, pričom rozpätie ich krídel je 140 až 160 centimetrov. Vyskytujú sa na juhu Európy, pobreží Afriky, Madagaskare, v Malej Ázii a Indii.

Dvom mláďatám daniela škvrnitého sa vo výbehu páči

V ZOO sa 5. a 7. júna narodili aj dve mláďatká daniela škvrnitého. Tento párnokopytník dorastá do menšej veľkosti ako jeleň európsky. Parožie danielov má typický lopatovitý tvar. Samce ho zhadzujú v máji. Sfarbenie srsti je tiež jedným z charakteristických znakov daniela. V letnej srsti má červenohnedú farbu s nápadnými svetlými škvrnami a tmavým pruhom na chrbte. Na zimu sa presrsťuje do sivohnedej farby, na ktorej nie sú škvrny dobre viditeľné. Bylinná potrava prevažuje nad drevinami či krami. Výnimočne obhrýza aj kôru.

Mláďa daniela škvrnitého
Zobraziť galériu (4)
Mláďa daniela škvrnitého  (Zdroj: ZOO Bratislava)

Priemerná dĺžka ich tela je 130 až 175 centimetrov a dožívajú sa 20 až 25 rokov. Vážia 30 až 80 kilogramov. Vyskytujú sa v južnej Európe a v Ázii. Vyskytuje sa v spektre od chladných vlhkých oblastí až po teplé suché oblasti, vyhľadáva staré listnaté a zmiešané lesy s trávnatými oblasťami, lúky i kroviny.

Viac o téme: BratislavaZOOMláďatá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu