Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Študentka Nikoleta a jej prevratný objav: Odborníci sú nadšení, koniec zabudnutým deťom v aute

Nikoleta Mičová Zobraziť galériu (3)
Nikoleta Mičová (Zdroj: Nikoleta Mičová )

HRONSKÉ KĽAČANY - Každý rok rovnaký scenár. Nešťastné správy s tragickým koncom, kedy rodič zabudol svoje dieťa v aute, sú žiaľ nežiaducou súčasťou leta. Mladej študentke Nikolete sa zdá sa podarilo niečo prevratné. Vynález, ktorý vytvorila má pomôcť predísť smutným udalostiam a zachrániť život našej ratolesti alebo psíkovi. Nadšení sú aj automobiloví odborníci.

Čerstvá maturantka Nikoleta Mičová len nedávno zmaturovala. Od svojich rovesníkov sa líši jedným dôležitým faktom. Mladá študentka vynašla niečo, čo môže zachrániť život zabudnutým detičkám a psíkom v aute. Každé leto, rok čo rok sa totiž objavujú nové prípady, ktoré končia tragicky. Nikoleta sa rozhodla týmto nešťastiam zabrániť a predstavila svoj unikát. Nám prezradila, čo ju k tomuto vynálezu priviedlo, jej doterajšie úspechy a aj to, kam sa chystá na vysokú školu.

Predstav nám svoj vynález. O čo presne ide?

Jednoducho povedané, je to systém proti zabudnutiu dieťaťa v aute. Využila som sériu opatrení, aby už žiadne dieťatko nezostalo v rozpálenom aute.

Ako systém funguje?

Systém je navrhnutý tak, aby reagoval na rôzne situácie. Ak vodič opustí a uzamkne auto a dieťa sa nachádza v autosedačke, spustí sa vizuálny a akustický alarm.

Študentka Nikoleta a jej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nikoleta Mičová )

Čo v prípade, že vodič tento signál nepostrehne?

Ak by vodič ani okolie nereagovalo na prvú výstrahu a dieťa by sa stále nachádzalo v aute, GPS lokalizátor odošle SMS správu na tri telefónne čísla s presnými súradnicami, kde je auto zaparkované. Kým nepríde pomoc, zároveň teplota narastá až dosiahne 32 stupňov, spustí sa ventilátor klimatizácie.

Ako príde mladá študentka k takémuto nápadu?

Po vzhliadnutí videa na Youtube, ktoré bolo o tom, ako matka zabudla svoje dieťatko v autosedačke v rozpálenom aute, som začala premýšľať o tom, ako je vôbec možné, že v 21. Storočí neexistuje niečo, čo by tomuto predchádzalo. V tom čase som študovala na Strednej priemyselnej škole dopravnej vo Zvolene. Získala som počas svojho štúdia množstvo vedomostí, ktoré som takto mohla zúročiť vo svojej práci.

Ako dlho sa tejto problematike venuješ?

Tejto problematike sa venujem už vyše roka. Mám podrobne preštudované vplyvy tepla na detský organizmus, následky prehriatia tela ale rovnako aj všetky vynájdené systémy, aktívnu a pasívnu bezpečnosť, ktorá sa už v autách bežne nachádza. Stále však pracujem na zdokonaľovaní svojho systému tak, aby bol realizovateľný a prípadne vhodný aj pre staršie vozidlá.

Dostavili sa už aj  nejaké úspechy?

Za úspech považujem už len fakt, že sa tento systém dostal do povedomia ľudí cez médiá. Konečne sa aj verejnosť zaoberá riešením a nevedie len prázdne diskusie. Ďalším prínosom boli pozitívne reakcie automobilových odborníkov, ako aj automobiliek.

Aj niekto prejavil záujem?

Veľmi ma teší, že spoločnosť PSA Groupe Slovakia prejavila záujem a chystá sa posunúť môj projekt vývojárom v Paríži.

Študentka Nikoleta a jej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nikoleta Mičová )

V týchto týždňoch prebiehajú prijímačky na viacerých vysokých školách. Nikoletu táto nepríjemná skúška neobišla a v deň nášho rozhovoru sa zúčastnila jedných priamo v hlavnom meste. Prihlášky si podala na Žilinskú univerzitu v Žiline – fakulta bezpečnostného inžinierstva – odbor bezpečnostný manažment a na Policajnú akadémiu v Bratislave.

Ak by si niekto myslel, že sa dievča s úžasným nápadom chce v budúcnosti venovať navrhovaním vynálezov, je na omyle. "V budúcnosti by som sa chcela venovať kriminalistike," prezradila nám Nikoleta. Kde sa teda nádejná mladá študentka nakoniec usadí ešte nie je jasné. Ako všetci aj ona musí čakať na výsledky. My jej prajeme veľa šťastia a veríme, že aj vďaka nej sa predíde smutným a tragickým nešťastiam. 

Viac o téme: TeploDieťaNešťastieVynálezŠtudentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu