Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šikovní! Slovenskí študenti vytvorili invalidný vozík ovládaný myšlienkami

Tím THINK and GO
Tím THINK and GO (Zdroj: FB/Minerva Group)

TRNAVA – V utorok oficiálne predstavili študentský výskumno-vývojový projekt, ktorého výsledkom je elektrický vozík pre imobilných, ovládaný mimikou a myšlienkami. Študenti Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave navrhli a implementovali hardvérové riešenie pre riadenie vozíka a zároveň vyvíjajú softvér, ktorý dokáže rozoznávať signály tela zdravotne postihnutého používateľa vozíka a následne ich prenášať do jeho pohybu.

Úspech trnavských školákov: Budú nás reprezentovať na TOP robotickej súťaži v Sydney

V rámci projektu THINK and GO upravili študenti elektrický vozík tak, aby reagoval na myšlienky a mimiku používateľa. Hlavným prínosom študentského projektu je možnosť bezdotykového riadenia mobilných elektrických vozíkov s využitím moderných technológií a myšlienok človeka.

"Uplatnenie môže nájsť najmä v nemocniciach, Health Care zariadeniach či v domovoch sociálnej starostlivosti. Pacienti s telesným postihnutím či po operácii budú môcť ovládať svoj vozík bezdotykovo, len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere. Jediným manuálnym bezpečnostným prvkom na vozíku má byť Stop tlačidlo," vysvetlila manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže uplatniť aj v iných odboroch. Napríklad v robotike, pri riadení dronov či v ovládacích rozhraniach medzi človekom a strojom. "Využitie môže byť aj v psychológii i zdravotníctve, napríklad pri neuroplasticite," povedala Settey Hajdúchová.

Ako doplnila, riešenie je vyvíjané v spolupráci s firmou Qintec, a. s., so Slovenskou zdravotníckou univerzitou a odborníčkou na neuroplasticitu Elenou Žiakovou. Na projekte THINK and GO pracovali študenti, ktorí sa mu rozhodli venovať mimo školských povinností v skupine mladých vedcov Minerva group pod vedením Maximiliána Strémyho a pod záštitou prorektora Slovenskej technickej univerzity Olivera Moravčíka. Na projekt získali grant z Tatrabanky.

Viac o téme: Invalidný vozík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu