Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bezdomovec sa nezdá: Vymyslel nový študijný odbor, ktorý môže pomôcť nám všetkým

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Jedna súkromná škola vo Varšave zaviedla študijný odbor, ktorý vymyslel bezdomovec. Nábor uchádzačov o vzdelanie v odbore mentor seniora práve začal a škola si za semester účtuje 1600 zlotých, teda 370 eur, uviedol denník Gazeta Wyborcza. "Pustili sme sa do toho, pretože veríme, že také pomocné profesie majú vzhľadom na demografickú situáciu budúcnosť," uviedla riaditeľka školy Joanna Lizutová.

Študentka (21) stratila lístok na vlak: Zrazu k nej pristúpil cudzí muž a ohúril ju

Šesťdesiatjedenročný Marek Zakrzewski, bývalý novinár a teraz bezdomovec z Varšavy, tvrdí, že doterajší systém starostlivosti o seniorov je zlý, pretože štát pomáha buď aktívnym jedincom alebo tým, čo už sú na umretie, ale zanedbáva obrovské množstvo starších ľudí, ktorí si s 21. storočím nevedia rady.

"Deväť miliónov Poliakov je starších ako šesťdesiat rokov. Za dvadsať rokov bude v tejto vekovej skupine 40 percent Poliakov. Do roku 2050 na jednu osobu v produktívnom veku pripadne jeden dôchodca," vypočítava Zakrzewski a zdôrazňuje, že je v záujme štátu, aby si seniori čo najdlhšie dokázali poradiť sami. Podľa neho to ale nevyriešia univerzity tretieho veku, ktoré navštevuje len 100.000 z deviatich miliónov seniorov v Poľsku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

S problémom by mohli pomôcť mentori seniorov, súdi Zakrzewski. "Prečo mentor, keď seniori mávajú väčšie životné skúsenosti? Tie ale pri civilizačných zmenách nemajú význam. Seniori sa stávajú obeťami. Nechápu podvody okolo nákupu hrncov za desaťtisíce, okolo drahých pôžičiek. Nedokážu si poradiť s novými technológiami. Mentor má seniorov podporovať. Nejde to zvládať dobrovoľníkmi, musia to byť profesionáli," myslí si. Mentor by mal byť stále pripravený poslúžiť seniorom radou i pomocou.

"Mentor seniora nie je opatrovateľ či asistent, ale spoločník a školiteľ v samostatnosti. Mentori podporujú starších ľudí, ktorí predtým neboli aktívni, pretože sa nedokázali nájsť v rýchlo sa meniacej realite," tvrdí Vyššia pedagogická škola Janusza Korczaka, ktorá začala nábor na štúdium v ​​dĺžke dvoch semestrov, so 174 hodinami teórie a 30 hodinami praxe.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Zakrzewski pripúšťa, že absolventov najprv pravdepodobne čakajú ťažké začiatky, pretože obciam môžu chýbať peniaze, aby ich zamestnávali. Verí však, že si možno poradiť založením firmy či družstva. "Som presvedčený, že dopyt po týchto službách bude a že o pár rokov sa nájdu aj peniaze," tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu