Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Srdcervúci príbeh Mariána, ktorý dával bezdomovcom jedlo v Komárne: Zákaz pomáhať, všetko je inak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOMÁRNO - Chcel pomáhať ľuďom bez domova no dostal stopku. Vyvinul iniciatívu a doplatil na vlastnú dobrotu. Bez akéhokoľvek očakávania a odplaty poskytol komárňanským bezdomovcom pomocnú ruku. Teraz čelí problémom a prieťahom zo strany hygieny. Vyjadrenia hygienikov tvrdenia Mariána M. vyvracajú.

Marián M. sa tejto pomoci venuje už viac ako mesiac. Každý deň spolu so svojimi priateľmi, ktorí vlastnia reštaurácie v Komárne prinášali jedlo a oblečenie ľuďom bez domova a ľuďom sociálne slabším. Po odvysielaní Mariánovho príbehu v relácii Tv Markíza sa spustila lavína problémov. V piatok sa s Mariánom telefonicky spojila hygiena, ktorá nezištnú pomoc od neznámeho človeka okamžite zakázala.

Reakcia na telefonát nenechala Mariána chladným. Zverejnil video na svojom facebookovom účte, kde sa vyjadril k tejto vzniknutej situácii. Okrem iného položil otázku, na ktorú pravdepodobne odpoveď nedostane nikdy. "Ja neviem či vám vadí to, že obyčajný človek vie takto pomôcť? Ja som trošku vďačnosti čakal, že pomáham alebo niečo a nie takto podkopávať niekomu nohy," povedal vo svojom príspevku. 

Marián je znechutený a na sociálnej sieti to dával poriadne najavo. Dôvod, prečo takto hygiena konala nepozná. Veď ako sám priznal pomáhal ľuďom, ktorí to potrebovali. Nuž bojovať so systémom je ťažké. Ako uverejnil, podľa slov hygienika nemá oprávanenie a povolenie pre takúto činnosť.

Srdcervúci príbeh Mariána, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Mariána v jeho práci a dobrých skutkoch podporuje množstvo ľudí. Získal si obdiv a hlavne vďaku od tých, ktorí viac dať nedokážu. Naplnil žalúdky a obliekol koho mohol. Vďaka nemu v tejto dlhej a krutej zime nemusia ľudia mrznúť. 

Srdcervúci príbeh Mariána, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Objasnenie prípadu zo strany hygienikov 

Prípad objasnil aj hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva. Podľa jeho slov hygienici v Komárne nezakázali miestnym podnikateľom zadarmo ponúkať jedlo bezdomovcom a sociálne slabším rodinám. Urobili tak vraj len v prípade jedného muža, ktorý trpí prenosným ochorením, čo znamená, že mohol ohroziť aj ostatných.

Muž bol podľa Mikasa vyzvaný na predloženie o zdravotnej spôsobilosti, to však odmietol ukázať. Keďže je toto potvrdenie povinnosťou každého, kto manipuluje s jedlom, muž bol kontrolórmi upozornení, aby s túto činnosť ukončil. "Ľudia bez domova majú totiž oslabenú imunitu, nemôžeme riskovať, že sa nakazia i ostatní," povedal Mikas.

Hlavný hygienik poprel všetky obvinenia, ktoré Marián M. počas víkendu zverejnil na svojom facebookovom profile. Aj to, že si vraj hygienici posvietili na všetky reštaurácie, ktoré jedlo bezdomovcom poskytli je podľa Mikasa nezmysel. V deň, kedy sa hygienici skontaktovali s Mariánom, bola regionálnym úradom vykonaná kontrola dvoch stravovacích zariadení, čo potvrdila aj Andrea Kološová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne a vysvetlila: "S týmto prípadom však nijak nesúviseli, šlo o naplánované akcie. Jednu prevádzku po kontrole zatvorili."

Hlavný hygienik tvrdí, že mužovi bolo ochorenie diagnostikované iba prednedávnom, podľa jeho tvrdení existujú aj laboratórne potvrdenia. V prípade, že by v činnosti pokračoval, hrozia mu postihy. Jedna z nich je finančná sankcia, ktorá sa môže vyšplhať do výšky 1600 eur. Vývoj udalostí budú aj naďalej kontrolóri sledovať.

Viac o téme: PomocBezdomovecHygienaKomárno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu