Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mimoriadny úspech našich vedcov: Slovák vyvinul metódu hľadania chemických látok cez Google

Dr. Ing. Róbert Mistrík
Dr. Ing. Róbert Mistrík (Zdroj: robertmistrik.sk)

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov vyvinul novú metódu vyhľadávania chemických látok cez Google. Spoluautorom unikátnej myšlienky je aj slovenský vedec Róbert Mistrík. Výsledky experti publikovali v jednom z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta.

Zadať kľúčové slovo do internetového vyhľadávača je v súčasnosti bežnou rutinou, avšak gúgliť neznáme chemické látky bolo dosiaľ mimoriadne zložité. Už aj v tomto smere nastal významný posun a to vďaka novej metóde, na ktorej vývoji spolupracoval aj slovenský vedec Dr. Ing. Róbert Mistrík.

„Odtlačky prstov“ chemických látok

Každá chemická látka má svoje špecifiká, na základe ktorých je možné určiť, o akú konkrétnu látku ide. Jedným z nich je aj tzv. hmotnostné spektrum, ktoré je pre každú látku jedinečné. „Je to akýsi odtlačok  prsta, ktorý možno porovnávať s existujúcou databázou spektier a tým zisťovať totožnosť neznámych látok, podobne ako kriminalisti identifikujú podozrivých,“ vysvetľuje slovenský člen medzinárodného vedeckého tímu.

Chemik o drogovej kontaminácii Slovenska: Pervitín je aj na bankovkách, ktorými denne platíme

Využitie novej metódy je široké. Odborníci s ňou môžu pracovať pri výskume biomarkerov alebo pri hľadaní nových liečiv z rastlín. Veľkou pomôckou je aj pri identifikácii toxických látok v potravinách či v životnom prostredí. Budúcnosť, v ktorej bude možné prostredníctvom miniatúrnych hmotnostných spektrometrov monitorovať našu krv alebo potravu a okamžite cez internet získavať výsledky o látkach v nich, sa možno vďaka tejto metóde čoskoro stane skutočnosťou.

Svetový úspech slovenského vedca

O výnimočnosti tohto vedeckého počinu svedčí fakt, že pritiahol pozornosť jedného z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta, Nature Biotechnology. Zároveň je to aj významný úspech slovenskej vedy. Za posledných 14 rokov je to jediný raz, čo sa medzi autormi tohto časopisu objavil vedec zo slovenskej inštitúcie. „Pre vedcov je veľká pocta, ak sú výsledky ich práce publikované v takom dôležitom žurnále. Nezriedka sa to podarí iba raz za život. Je to malé zadosťučinenie za dekády tvrdej práce,“ dopĺňa Róbert Mistrík. Zároveň dodáva, že analyzovanie látok naberá v mnohých oblastiach vedy na dôležitosti. „Poznanie biologických systémov, ktorých chemické látky sú súčasťou, sa ukazuje ako nevyhnutný predpoklad pochopenia rôznych chorôb a následného hľadania liečby.“

Robert Mistrík pracuje v slovenskej spoločnosti HighChem, ktorá zároveň vyvíja a prevádzkuje jednu z najrozsiahlejších databáz hmotnostných spektier sveta. Obsahuje 6 100 jedinečných látok a vyše 1,5 milióna rôznych spektier, od ľudských metabolitov a prírodných látok až po rozličné toxíny, drogy, dopingové látky a liečivá, ktoré sa analyzujú v rôznych oblastiach biomedicínskeho výskumu, farmácie, kontroly potravín, toxikológie a kriminalistiky.

Dr. Ing. Róbert Mistrík

Slovenský vedec je zakladateľom spoločnosti HighChem a člen medzinárodného vedeckého tímu, ktorý sa zaoberal metódou vyhľadávania chemických látok. V roku 2009 sa stal laureátom vedeckej ceny Hlava roka, ceny za najvýznamnejšiu inováciu. Zároveň bol dlhoročným členom výkonnej rady svetovej Metabolomickej spoločnosti.

Nature Biotechnology

Časopis je, spomedzi viac ako 11 000 vedeckých žurnálov, svetovou špičkou v odbornej literatúre. Má tretí najvyšší impakt faktor (43.1), čo vo vedeckom svete je jedným z hlavných merateľných kritérií kvality výskumu. V poslednom roku dokonca predbehol aj známe vedecké časopisy ako Nature (38.1), Science (34.6)Cell (28.1).

 

Viac o téme: GoogleChemické látkyRóbert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu