Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úspešný Slovák prerazil vo svete: Jozef Kabaň je novým šéfom dizajnu v BMW

Jozef Kabaň Zobraziť galériu (2)
Jozef Kabaň (Zdroj: Auto-Medienportal.Net/BMW)

MNÍCHOV - Meno Jozef Kabaň (44) nie je motoristickej verejnosti neznáme. Slovák dlhé roky pracoval pre koncern Volkswagen a dal novú tvár napríklad vozidlám značky Škoda. Teraz však svoj post opúšťa, aby sa stal šéfdizajnérom preslávenej nemeckej automobilky BMW.

Slovák, ktorý pomáha meniť svet vedy a techniky: Toto je jeho recept na úspech

Po tom, čo z BMW odišli viaceré dizajnérske špičky, rozhodla sa firma vyplniť medzeru dvomi inými menami. Jedným z nováčikov sa stane Jozef Kabaň, ktorý preberie zodpovednosť za dizajn po Karimovi Habibovi. Ten opustil spoločnosť na vlastnú žiadosť.

Slovák, pôvodom z Námestova, pracoval takmer desať rokov ako vedúci dizajnér pre rôzne značky koncernu VW. Je autorom štúdie Škody VisionC, z ktorej vychádzajú súčasné modely tretej generácie Octavia, Fabia či Superb. Podpísal sa pod vzhľad Volkswagenu Lupo a Seatu Arosa, rôznych modelov Audi, ale stihol navrhnúť aj dizajn superšportu Bugatti Veyron.

Jozef Kabaň
Zobraziť galériu (2)
Jozef Kabaň  (Zdroj: Auto-Medienportal.Net/BMW)

V Mníchove bude Jozef Kabaň, rovnako ako jeho predchodca, spadať pod Adriana van Hooydonka, ktorý stojí v čele konštrukčného tímu BMW Design Group. Holanďan sa okrem Slováka môže tešiť aj na spoluprácu s Domagojom Dukecom, ktorý prevezme starostlivosť o konštrukciu značiek BMW i a BMW M.

"Teším sa z týchto nových prírastkov a nového line-up tímu BMW Design Group. Obaja, Jozef Kabaň a Domagoj Dukec, majú skúsenosti, talent a vizionársku silu, ktoré potrebujeme pre naše budúce smerovanie dizajnu," uviedol Adrian van Hooydonk, riaditeľ BMW Design Group, pre portál bimmertoday.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu