Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko sa zviditeľnilo v tom najlepšom svetle: Svetový úspech našich juniorských modelárov

Na snímke Michal Žitňan na stupni víťazov.
Na snímke Michal Žitňan na stupni víťazov. (Zdroj: TASR – Pavol Remiaš)

BRATISLAVA - Slovenskí reprezentanti, juniorskí raketoví modelári Michal Žitňan (16) z Trenčianskej Teplej a Simon Bolfa (18) z Prievidze sa umiestnili v celosvetovom rebríčku v tomto roku na prvých dvoch miestach. "Je to mimoriadny úspech slovenského raketového modelárstva. Je o to cennejší, že obaja reprezentanti sa umiestnili na čelných miestach ako juniori aj medzi dospelými raketomodelármi," informoval Ján Mečiar, tréner druhého v tabuľke Simona Bolfu z Raketového modelárskeho klubu pri Centre voľného času Spektrum v Prievidzi.

"Tento rebríček totiž zostavuje Medzinárodná letecká federácia (FAI) bez ohľadu na vekové kategórie, na základe dosiahnutých výsledkov na majstrovstvách sveta a podujatiach Svetového pohára. V tomto roku FAI hodnotila 635 modelárov z 23 krajín sveta," doplnil Mečiar. Podľa neho pri hodnotení zavážilo, že okrem vynikajúcich výsledkov rámci pohárových súťaží, sa obaja vo svojich kategóriách stali majstrami sveta na tohtoročných juniorských majstrovstvách sveta v ukrajinskom Ľvove.

Pre prvého v rebríčku Michala Žitňana je tento úspech o to významnejší, že ako 16-ročný, porazil svojho otca Michala Žitňana st. (50), tiež úspešného raketového modelára, ktorý v tabuľke skončil na piatom mieste. Obaja sú členmi Klubu raketových modelárov v Dubnici nad Váhom. Otec je svojmu synovi prakticky trénerom. Pre Simona Bolfu je druhé miesto dobrým predpokladom do budúcnosti. V roku 2017 bude už súťažiť v kategórií dospelých, kde sú oveľa náročnejšie pravidlá a technické kritéria pre jednotlivé modely.

Viac o téme: ModelárstvoSlovenskoMichal ŽitňanSimon Bolfa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu