Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bojovníčka Hilary sa nevzdáva: Bezvládne telo ju neodradilo od života, výsledkom je zázrak

Hilary Listerová
Hilary Listerová (Zdroj: Facebook/Hilary Lister )

CANTERBURY - Zdravotne postihnutá jachtárka, ktorá sa stala prvou ochrnutou ženou samostatne plávajúcou okolo Veľkej Británie oznámila, že sa asi stal zázrak. Pocítila totiž pohyb vo svojich končatinách. Stalo sa tak prvýkrát od momentu, kedy jej telo ostalo paralyzované.

Hilary Listerová dnes 44 – ročná žena, už od mladého veku trpela vzácnou degeneratívnou poruchou. Postupne sa jej stav zhoršoval. Prestala hýbať celým svojim telom od krku až dole. Takto žila až doteraz. Vyzerá, že sa stal zázrak a Hilary má šancu znovu niečo cítiť. Bola totiž zachytená na video, kde sa hrá so svojim psom a kŕmi ho sušienkami.

Svoj veľký pokrok držala v tajnosti. Neprezradila to nikomu z rodiny, priateľov či opatrovateľov. Dôvod bol prostý. Strach, že ide iba o dočasnú situáciu. "Pokiaľ ja viem, som prvý človek, ktorému sa niečo takéto stalo. Je to neuveriteľné, ale je to pravda," povedala pre britské média. "Nebola som schopná slova. Nadšenie na jednej strane, strach na druhej. Myslela som si, že to zrazu odíde a tiež to pre mňa bola obrovská životná zmena," dodala Hilary.

Spomenula si ako prebiehal okamih, v ktorom prvýkrát pocítila mravčenie v náručí po tom, čo jej bol v septembri 2015 voperovaný implantát do miech určený na úľavu od bolesti. "Fungovalo to. Okamžite som pocítila mravčanie v oboch rukách a v ľavej nohe. Okrem toho prišli aj zášklby v častiach tela, kde nikdy pred tým nič také nebolo. Bolo to ako kúzlo," spomína.

Tento rok sa veci ale pohli. "V júni tohto roku som začala pociťovať prvé záchvevy v ramenách a častejšie zášklby, zvyčajne v rukách. Nestalo sa to cez noc. Postupovalo to postupne." Jachtárka, ktorá poberá invalidné dávky a pomáhajú jej traja opatrovatelia, popiera, že by o svojich schopnostiach klamala.

Priebeh ochorenia

Hilary bola v jej mladom veku diagnostikovaná reflexná sympatiková dystrofia. Postupne prestala ovládať svoje končatiny. Ochrnula, stratila cit vo všetkých štyroch končatinách a prestala s nimi hýbať. Mala 28 rokov, keď prestala úplne používať ruky.

Láska k plavbe bola ale tak silná, že ju ani jej ťažká choroba neodradila od splnenia si sna. V roku 2009 sa rozhodla pre pokorenie vlastnej výzvy. Sama prekonala 1800 míľ dlhú cestu. Oboplávala Veľkú Britániu. Denne prekonala okolo 60 míľ, v noci oddychovala. Pre jej hendikep sa spoliehala iba na svoju hlavu a fúkanie do slamky, ktorou ovládala riadenie počítaču.

Dievčatku (4) s rakovinou dávali lekári týždne života: O osem mesiacov ale nádory úplne zmizli!

Jej tím bol počas celej doby pripravený. Sledovali ju nepretržite. Každú noc ju odtiahli do prístavu a v dopoludňajších hodinách nasledujúceho dňa ju odprevadili na rovnaké miesto. Jej výzva sa skončila po dorazení do prístavu v meste Dover. "Som tak rada, že som doma. Teším sa ale na ďalšiu novú výzvu," vyjadrila sa Hilary. 

Viac o téme: ŽenaJachtingOchorenieOchrnutieCit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu