Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladí Rómovia vyzvali na šachový duel Splnomocnenca vlády: FOTO Agátka má len 7 rokov!

Viktor Filkus (16) - vpravo Zobraziť galériu (3)
Viktor Filkus (16) - vpravo (Zdroj: Šachový klub)

BANSKÁ BYSTRICA - Pri každom ťahu mať spočítané všetky rozumné odpovede súpera a pritom predvídať aj jeho ďalšie kroky, a to na niekoľko ťahov dopredu. Zdá sa vám to náročné? Pre deti z rómskych komunít zo šachového klubu Hrochotských jazdcov nejde pritom o nič výnimočné. Partie s rovesníkmi na majstrovstvách Slovenska mládeže sa im už zdali primalé, a tak sa rozhodli zmerať svoje sily s dospelákom, a nie ledajakým, ale rovno so Splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.

Iba 7-ročná Agátka a 16-ročný Viktor z obce Hrochoť sa pripravujú na nezvyčajný duel, ktorý sa uskutoční už túto stredu v Banskej Bystrici. Odkedy v ich obci začal tréner Milan Berko rozvíjať viacero aktivít, vrátane šachového klubu, došlo k viacerým pozitívnym zmenám: „Deti a mládež (a nielen šachisti) sa zlepšili po výchovnej, ale i v edukatívnej oblasti.“ Časom založili klub s názvom Hrochotskí jazdci, ktorý pomenovaním čiastočne pripomína americký film Jazdci z Bronxu. Ten rozpráva príbeh o pozitívnych dopadoch zavedenia šachu na základných školách v amerických černošských getách. Neskôr deti z Hrochoti začali trénovať aj priamo v Banskej Bystrici pod vedením Zdena Gregora, kde sa medzi ostatnú mládež pri tejto inteligentnej hre poľahky zaradili.

Slovensko má nového Majstra Európskej únie v šachu: Jeho vek je zarážajúci

Podmienky na život, ktoré nie sú zďaleka ideálne, sa podpísali aj pod to, že napriek svojej výkonnosti a veľkej vôli, bolo pre deti náročné zúčastniť sa, čo i len celoslovenského šampionátu. Ten sa konal na začiatku júna v Ružomberku a deťom sa ho napokon podarilo zúčastniť. Tento príbeh zaujal aj Splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý sa rozhodol prijať ich výzvu na spoločný šachový duel. V krátkom rozhovore priznal, že: „Šachové figúrky mu nie sú celkom cudzie a rád si zmeria sily so šikovnými deťmi v tejto hre.“

Agátka Berková (7)
Zobraziť galériu (3)
Agátka Berková (7)  (Zdroj: Šachový klub)

Prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický pritom upriamuje pozornosť na rozbiehajúce aktivity zväzu pri vzdelávaní a výchove mládeže pomocou šachu na školách: „V projekte Matematicko-didaktických hier vyučujeme matematiku pomocou šachu. Jeho cieľom nie je výchova šachistov, ale výchova mladých šikovných spoločensky úspešných ľudí, t. j. prínos šachu pre vzdelanie. S výučbou sa začína už od prváčikov a vyučovanie prebieha formou hry, kde si deti ani len neuvedomujú, že spoznávajú zákonitosti matematiky. Projekt zaznamenal v zahraničí zdokumentované výrazné úspechy v oblasti celkového prospechu, výchovy, dochádzky a mnohých iných pozitívach medzi iným v sociálnej, ale i zdravotnej oblasti. Od septembra tohto roku sa do projektu zapojí už okolo desiatky slovenských škôl. Medzi nimi je aj viacero tried s deťmi z rómskych komunít. Práca s nimi je veľkou výzvou projektu, pociťujeme tiež veľkú potrebu priložiť ruku k dielu v dnešných časoch a spolupracujeme na nej s viacerými európskymi partnermi. Deti z klubu Hrochotských Jazdcov sú krásnym príkladom prekonávania bariér a predsudkov v hre, v ktorej je náročná na využívanie rozumových schopností bez ohľadu na akékoľvek rozdielnosti.“

Či už sa teda podarí 7-ročnej Agátke Berkovej a 16-ročnému Viktorovi Filkusovi zabojovať naplno alebo bude Splnomocnenec vlády pre nich náročným orieškom, pre nás sú malými šampiónmi už aj dnes a radi Vás budeme čoskoro informovať o ich výsledkoch.

Mladí Rómovia vyzvali na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Šachový klub)

Viac o téme: ŠachRómoviaÁbel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu