Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najmladší slovenský veľmajster v šachu chce spamäti poraziť desať súperov naraz

Milan Pacher Zobraziť galériu (3)
Milan Pacher

BRATISLAVA - Milanovi Pacherovi – najmladšiemu šachovému veľmajstrovi - nestačí lámať iba slovenské rekordy, rozhodol sa prekonávať aj tie vlastné! Momentálne najmladší slovenský veľmajster Milan Pacher (25) je úradujúcim držiteľom rekordu v hre šachu naslepo (t. j. otočený chrbtom k hráčom so zaviazanými očami - iba popamäti) v novodobej histórii Slovenska.

Minulý rok Pacher odohral so zaviazanými očami 7 partií súčasne a túto nedeľu sa pokúsi vlastný rekord ešte vylepšiť. Na nerovný súboj vyzval 10 súperov. Odohrá tak spamäti zhruba 500 ťahov, zapamätať resp. predstaviť si ich však bude musieť, vrátane bočných variantov, teda až tisíce.

Univerzitné hry už po ôsmykrát

Tento rok to bude už ôsmy ročník Univerzitných hier, v rámci ktorých sa koná aj rapid turnaj mladých šachistov pod holým nebom. Univerzitné hry sú v prvom rade určené pre vysokoškolských študentov, nie je to však nevyhnutná podmienka a turnaja sa môžu zúčastniť aj mladší, či naopak starší hráči. Turnaj sa nesie v uvoľnenej a priateľskej atmosfére, v ktorej víťazia všetci zúčastnení. Podobný priebeh sa očakáva aj túto nedeľu 15. mája v Bratislave v športovom areáli FTVŠ na ul. La Franconi, kde sa okrem ďalších deviatich športových odvetví predstavia aj šachisti. Už tradičnou súčasťou podujatia je aj  sprievodný program, ktorý si dáva za cieľ propagovať šach a poukazovať na možnosti prekonávania ľudských hraníc aj v tomto nie úplne štandardnom športe.

Minulý rok naslepo proti 7 hráčom

Minulý rok Milan Pacher práve na tejto akcii prekonal dovtedajší rekord veľmajstra Jána Markoša, ktorý niekoľko rokov predtým odohral 6 partií naslepo, sčasti aj proti novinárom, ktorí vtedy podujatie propagovali. 25-ročný Bratislavčan v zápase povolil iba dve remízy a vo zvyšných 5 partiách zvíťazil. Pritom je nutné vyzdvihnúť, že  priemerný rating jeho súperov dosiahol úroveň 1846, pričom najsilnejší bol hráč s ratingom 2149, čo značí že jeho súperi neboli žiadni začiatočníci. Tento úspešný zápis do slovenskej šachovej kroniky bol veľkým lákadlom aj pre laikov, ktorí sa počas Unihier zhromaždili okolo šachovej simultánky naslepo. Pre porovnanie – keď Garry Kasparov pred 4 rokmi navštívil Slovensko, nastavil si do podmienok na odohratie „klasickej simultánky“, teda šachu proti viacerým súperom (tj. takú, ktorú hral aj on na šachovnici), maximálny rating súperov len do 2000 elo bodov.

Za uplynulých 12 mesiacov sa Milan stal najmladším slovenským veľmajstrom, priblížil sa k ratingu takmer 2510 a nejakú dobu figuroval v slovenskom rebríčku ako jeho tretí najsilnejší hráč. Už o dva dni sa pokúsi prekonať sám seba a v hre naslepo na tomto ročníku Unihier proti nemu nastúpi 10 šachistov. Je to opäť o niečo bližšie k svetovému rekordu, ktorý je 46 partií z roku 2011 a jeho držiteľom je Marc Lang z Nemecka (v roku 1960 Maďar János Flesch nastúpil proti 52 oponentom, ale tento rekord nebol uznaný, pretože táto simultánka nebola monitorovaná).

Milan Pacher je viacnásobný slovenský mládežnícky šampión. Reprezentoval Slovensko na štyroch Majstrovstvách sveta a troch Majstrovstvách Európy. Zúčastnil sa tiež aj svetovej šachovej olympiády.

Milan absolvoval bratislavské gymnázium, potom začal študovať ekonómiu, ale nechytilo ho to až tak, a uprednostnil radšej prácu nad zlepšovaním svojej hry. Má tiež rôzne iné záujmy, napr. turistiku, čítanie kníh a hranie rôznych hier.

Na otázku, čo šach ľuďom prináša odpovedá takto: „Ten kto sa šachu venuje len rekreačne, si môže z neho vziať tiež veľa - logické myslenie, spôsob prípravy, rozvoj pamäte a kreativity, predovšetkým však pekné športové a dovolím si povedať, že aj dobrodružné zážitky. To znie možno prekvapivo, ale mnohé partie si budem pamätať do konca života, lebo boli nabité emóciami aj originálnymi šachovými nápadmi. Spoznávanie nových miest a krajín v rámci cestovania na turnaje je tiež príjemné spestrenie. Reč šachu je univerzálna.“

Šachový turnaj štartuje v nedeľu 15. mája od 9:15 a simultánka naslepo sa uskutoční v prestávke počas turnaja, približne v jeho polovici o 12:00.

Milan Pacher počas minuloročnej partie naslepo proti 7 šachistom
Zobraziť galériu (3)
Milan Pacher počas minuloročnej partie naslepo proti 7 šachistom

Medzi gratulantov k prelomeniu slovenského rekordu sa pridal aj prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický (vľavo). Vpravo organizátor podujatia Alexander Riabov.
Zobraziť galériu (3)
Medzi gratulantov k prelomeniu slovenského rekordu sa pridal aj prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický (vľavo). Vpravo organizátor podujatia Alexander Riabov.

Viac o téme: ŠachMilan Pacher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu