Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Päť spôsobov na záchranu planéty pre každého: Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Aby ste pomohli životnému prostrediu, nemusíte začať žiť ako v stredoveku. Stačí, ak budete svedomito dodržiavať zopár zásad, ktorými môžete pre modrú planétu urobiť viac, ako si myslíte.

Eko-igelitka

V niektorých krajinách, napríklad v Británii, vám igelitku k nákupu zadarmo nedajú, ale musíte si za ňu priplatiť. Nie všade však platia podobné praktiky a ľudia jednorazové igelitky vnímajú ako samozrejmosť. To je však ekologické barbarstvo, zhodujú sa ochrancovia životného prostredia.

Do roku 2050 nastane dramatická zmena stravovania: Potraviny, ktoré budú V Európe chýbať

Igelitky končia na smetiskách, z ktorých mnohé sa budú rozkladať aj stáročia, uvádza Independent. Nehovoriac o množstve energie a materiálov, ktoré sú potrebné na ich výrobu a distribúciu. Ak máte našu planétu aspoň trochu radi, používajte namiesto igelitiek tašky z prírodných rozložiteľných materiálov určené na viac použití.

Staňte sa vegetariánmi

Mäsový priemysel produkuje obrovské množstvo škodlivých emisií a ničí dôležité ekosystémy po celom svete, aby bol dostatočný priestor na pasenie dobytka a pestovanie plodín, ktoré tieto zvieratá konzumujú. Podľa analýzy Chatham House tvorí mäsový priemysel 15 percent všetkých emisií skleníkových plynov.

Jazdite na bicykli

Keby ľudia neboli leniví, bicykel by mohli vymeniť za auto. Nielenže by sa znížilo množstvo emisií, ale eliminoval by sa aj problém obezity. Samozrejme, reč je o tých prípadoch, keď do práce necestujete hodinu.

Myslite na CO2

Fungovanie modernej spoločnosti bez energie si dnes už asi nevieme predstaviť. Napriek tomu môžeme urobiť malé zmeny s veľkým efektom. Skúste vypínať svetlá tam, kde ich bezdôvodne nechávate v noci svietiť, odpájajte zo siete nepotrebné elektrospotrebiče a zbytočnému prekurovaniu domácností zabraňujte aj zatepľovaním domu. A ak máte v záhrade voľné miesto, skúste na ňom vysadiť strom. Príroda sa vám jedného dňa poďakuje.

Obmedzte používanie plastových fliaš

Fľaše z plastu sú ako igelitky. Takisto sú úplne všade okolo nás. Bohužiaľ, nie sú biologicky rozložiteľné. Ak ste ekologicky zmýšľajúci, investujte do kvalitnej fľaše určenej na opätovné použitie. Možno nezachránite úplne celý svet, ale budete pozitívnym vzorom pre vaše bezprostredné okolie. 

Päť spôsobov na záchranu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: EkológiaPlanétaZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu