Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bažíte po vedomostiach? Stačí internet, znalosť angličtiny a môžete sa učiť aj na Harvarde!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ak ste zvedavý typ, ktorý vo svojom smartfóne neustále vyhľadáva rôzne druhy informácií, máme pre vás dobrú správu. Viaceré prestížne svetové univerzity sa rozhodli, že časť svojich vysoko cenených vedomostí ponúknu zadarmo ľuďom po celom svete. Stačí, ak máte pripojenie na internet a znalosť anglického jazyka a môžete študovať aj na Harvarde!

Anatómia človeka (Human Anatomy; The Hong Kong Polytechnic University)

Hľadali ste už niekedy na vyhľadávači Google odpoveď na otázku, čo sa deje v tele, keď si človek kýchne alebo ako je možné, že si špičkoví gymnasti pri rôznych akrobatických kúskoch nedolámu väzy? To všetko sa môžete dozvedieť aj prostredníctvom vďačných videí a hier, ktoré pripravili tí najlepší odborníci.

Od Goddarda po Apollo: História raketoplánov, časť 1 (From Goddard to Apollo: The History of Rockets, Part 1; NASA)

Všetci poznajú mená astronautov, ktorí chodili po Mesiaci, no zaujímali ste sa niekedy o mužov vďaka ktorým je vôbec možné lietať do vesmíru? Ak chcete vedieť všetko o génioch minulosti, otcoch modernej raketovej technológie, skúste sa zaregistrovať na tento kurz.

Neil Alden Armstrong a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšie nevyriešené záhady vesmíru (Greatest Unsolved Mysteries of the Universe; Australian National University)

O vesmíre toho stále ešte veľa netušíme, každý malý objav však uvedie naše poznatky do širších súvislostí. Pri skúmaní vesmíru je najdôležitejšia hlavne spolupráca všetkých národov, iným bytostiam vo vesmíre by sme predsa len museli čeliť spoločne.

Úvod do informatiky (Introduction to Computer Science; Harvard University)

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Toto porekadlo platí aj pre počítačový jazyk. Práca v oblasti informačných technológií je jednou z najlepšie ohodnotených, zároveň o žiadnom inom odbore sa nedá s takou istotou povedať, že bude atraktívna aj o 100 rokov.

Veda o šťastí (The Science of Happiness; Berkeley University of California)

Každý sa snaží dosiahnuť v živote svoj level šťastia, no je veľmi ťažké definovať, čo tento pojem skutočne skrýva. S pomocou pozitívnej psychológie sa však naučíte vnímať, ako spoločenské dianie súvisí s vašim vlastným uvedomením šťastia. Kurz totiž ponúka „kľúč k dlhotrvajúcemu úsmevu“.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Astrofyzika: Za poznaním exoplanét (Astrophysics: Exploring Exoplanets; Australian National University)

Planéty z diamantov, ľadové polia aj pekelne horúce povrchy miliárd hviezd – to všetko skrýva kurz astrofyziky, ktorého lektori si kladú za cieľ osvetliť záujemcom neexistujúce hranice vesmírneho priestoru.

Sprievodca vedou o klimatických zmenách (Making Sense of Climate Science Denial; The University of Queensland)

Klimatické zmeny sú napriek všetkým ostatným problémom ľudstva stále číslom jeden. Ide o natoľko globálnu tému, že si ťažko predstaviť niečo, čo by bolo dôležitejšie. Čoraz väčšie množstvo ľudí si však hľadá vlastné vysvetlenia ohrievania planéty. Na všetky otázky spoľahlivo odpovedia profesori tohto kurzu.

Vysokoškolská algebra a riešenie problémov (College Algebra and Problem Solving; Arizona State University)

Ak bola práve matematika tým predmetom, ktorý vás v škole najviac bavil, no nevedeli ste, ako s touto pomerne netradičnou záľubou naložiť v profesionálnom živote, tento kurz je práve pre vás. Naučia vás tam, ako svoje logické myslenie a matematický mozog správne usmerniť.

Bažíte po vedomostiach? Stačí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Chémia života (The Chemistry of Life; Kyoto University)

Málokto si uvedomuje, ako úzko súvisia atómy s bunkami, ťažko spojiť absolútne neživé elementárne častice so základom všetkého živého na svete. Tento kurz záujemcom bažiacim po odhaľovaní tajomstva života ukáže, ako svet funguje vo svojej primitívnej podstate.

Úvod do animálneho správania (Introduction to Animal Behavior; Wageningen University)

Napriek tomu, že to ľudstvo nepočúva ľahko, všetci sme zvieratá. O biologickej stránke tohto fenoménu vieme pomerne dosť, no čo psychologická stránka tejto premisy? Aké zviera sa v každom z nás skrýva a hlavne, ako ovplyvňuje náš každodenný život? To vám prezradí tento kurz.

Viac o téme: Odborné vzdelanieKurzy zadarmoPrestížne univerzity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu