Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najdrahší diamant na svete ide do dražby: FOTO Dali by ste za túto maličkosť 42 miliónov?

Oppenheimer Blue Zobraziť galériu (5)
Oppenheimer Blue

ŽENEVA - Aukčný dom Christie's v Ženeve bude 18. mája 2016 dražiť veľmi vzácny 14,6 karátový diamant Oppenheimer Blue. Jeho hodnota sa môže vyšplhať podľa odhadov až do výšky 47 miliónov USD (približne 35 miliónov EUR). Modré diamanty sú veľmi zriedkavé, keďže v priemere z 200 000 vyťažených diamantov je iba jeden modrý. Navyše zo 462 modrých diamantov má len 1% odtieň Fancy Vivid, teda rovnaký, ako má Oppenheimer Blue. Odtieň Fancy Vivid má stredne až tmavo modrý tón a vysokú až najvyššiu sýtosť, čo je jeden z dôvodov astronomickej ceny drahokamu Oppenheimer Blue.

Vzácny kameň je pomenovaný po sirovi Philipovi Oppenheimerovi, ktorého rodina ovládala kedysi najväčšiu (dnes druhú najproduktívnejšiu) diamantovú ťažobnú spoločnosť De Beers. Tá na vrchole svojej slávy produkovala až 80% všetkých vyťažených diamantov na našej planéte.

Najdrahší diamant na svete
Zobraziť galériu (5)

Cena modrého diamantu môže byť až 50-násobne vyššia ako cena bieleho

Diamanty sa vyskytujú najčastejšie v bielej farbe, často s jemne žltým nádychom. Sýto zafarbené kamene, tzv. Fancy Color Diamonds, sú preto oveľa cennejšie. Kamene, ktoré sú svojím zafarbením tak výnimočné, ako Oppenheimer Blue, sa aj veľmi ťažko získavajú. „Ceny sýto modrých, ružových, červených aj žltých diamantov dosahujú často astronomické výšky, pretože tieto kamene sú skutočnou raritou. Karátový modrý diamant stojí aj 50 krát viac ako rovnako kvalitný biely. Vo všeobecnosti platí, že čím je farba intenzívnejšia, tým vyššia je aj cena. Za ostatné roky sme predali niekoľko šperkov s modrým diamantom, pričom sa väčšinou jednalo o výrobu investičného šperku na zákazku,“ ozrejmuje Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

Najdrahší diamant na svete
Zobraziť galériu (5)

Najdrahší diamant na svete
Zobraziť galériu (5)

Tri výnimočné aukcie za ostatný polrok

Stredajšia dražba nadväzuje na nedávne výnimočne predaje z novembra 2015, kedy padol svetový rekord v uhradenej cene za predaný drahokam. Nový rekord stanovil kvalitatívne unikátny 12karátový modrý diamant, ktorý v podobe veľmi jednoduchého prsteňa vydražil hongkonský podnikateľ Joseph Lau za takmer 45 miliónov Eur. Deň pred tým vydražil aj prsteň s výnimočným 16 karátovým ružovým diamantom v prepočte za takmer 27 miliónov Eur.

Oba prstene v celkovej hodnote viac než 70 miliónov Eur venoval svojej sedemročnej dcére. "Cena takto výnimočných prsteňov bude naďalej rásť a pri ďalšom predaji môže vygenerovať zaujímavý zisk. Investičné šperky sú celosvetovo stále populárnejšia dlhodobá investícia, o ktorú rastie záujem aj na Slovensku. Nákupy investičných klenotov za desiatky až stovky tisíc Eur nie sú na našom území rozhodne ničím výnimočným, " uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

Viac o téme: DiamantOppenheimer Blue
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu