Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepším učiteľom sveta je Palestínčanka z utečeneckého tábora

Hanan Al Hroub
Hanan Al Hroub (Zdroj: YouTube)

DUBAJ - Palestínčanka Hanan Hrúbová dostala tohtoročnú cenu nadácie Sunnyho Varkeya udeľovanú najlepším učiteľom sveta. Hrúbová pochádza z utečeneckého tábora v palestínskom Betleheme a vyučuje metódou založenou na hre. Ako dieťa prežívala stres z násilností, ktoré videla okolo seba, a uvedomila si, že sú podobnej situácii vystavené aj jej deti.

"Narodila som sa v podmienkach, kde je každodenné násilie pravidlom a v ktorom sa rýchlo dospieva," povedala. Jej deti sa narodili do podobných podmienok, takže sa rozhodla sa im venovať a učiť ich hrou. Prizvala k tomu aj deti susedov a všimla si, že sa správanie aj prospech detí rýchlo zlepšil. "Rozhodla som sa zmeniť študijný odbor a stať sa učiteľkou," povedala.

Svoju metódu opísala v knihe Hráme sa a učíme sa. Kladie v nej dôraz na vytvorenie blízkeho a čestného vzťahu k deťom a na význam vzdelania. Povzbudzuje deti k spoločnej práci a preukázala, že jej metóda pomáha znižovať mieru násilností medzi žiakmi. Svoje postupy prednáša na konferenciách a seminároch.

S ocenením je spojená suma jeden milión dolárov, ktorá bude vyplácaná po častiach nasledujúcich desať rokov. Podmienkou je, aby sa víťaz venoval najmenej ďalších päť rokov výučbe.

Cena bola udelená v Dubaji na fóre o vzdelávaní a odovzdal ju panovník Dubaja Muhammad bin Rašíd Maktúm. "Som hrdá, že sa ocitám na tomto pódiu, prijímam tú cenu ako ocenenie všetkých učiteľov a tých palestínskych zvlášť," povedala Hrúbová.

Do súťaže o cenu Varkeyovej nadácie sa prihlásilo 8000 učiteľov z celého sveta a desať sa ich dostalo do finále a bolo pozvaných do Dubaja. Víťazku prostredníctvom videokonferencie vyhlásil pápež František a medzi hosťami fóra boli tiež herci ako Salma Hayek a Matthew McConaughey. Víťazke zablahoželal napríklad americký viceprezident Joseph Biden a britský korunný princ William.

Viac o téme: Hana Hrúbová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu