Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do štrajku: FOTO Preberanie štafety aj dáždnikový protest!

Zobraziť galériu (8)

BRATISLAVA - Zamestnanci 15 vysokých škôl dnes prevzali od učiteľov v materských, základných a stredných školách štrajkovú štafetu. Ako dnes na brífingu povedal Juraj Halas zo štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, týmto krokom chcú vyjadriť solidaritu s kolegami v regionálnom školstve.

14:30 Demonštrácia za splnenie požiadaviek učiteľov sa bude konať v Trnave v utorok 16. februára na Trojičnom námestí o 16.02 hodine. Jej organizátorom je Pedagogická fakulta (PdF) Trnavskej univerzity (TU). Účastníci by si mali priniesť so sebou čierne dáždniky. 

Ide už o druhé protestné zhromaždenie v krajskom meste, prvé zvolala Iniciatíva trnavských učiteľov pred dvoma týždňami. Podľa informácií členov organizačného výboru protestu Martina Brestovanského a Andreja Rajského podľa vzoru zamestnancov regionálneho školstva vyhnala situácia v slovenskom vzdelávaní do ulíc aj pedagógov a študentov vysokých škôl. Spolu s rodičmi a známymi osobnosťami chcú vysloviť poďakovanie a ďalšiu podporu svojim kolegom, ktorí sa dnes vrátia do škôl. 

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

Program bude mať dve časti - umeleckú akciu postavenú na vytvorení reťaze ľudí s dáždnikmi, v druhej zaznejú príhovory a výzva vysokých škôl, list premiérovi od radového učiteľa, pozdrav od umelcov a rodičov. „Cieľom akcie je dať najavo, že hrubé ignorovanie oprávnených požiadaviek učiteľov je netolerovateľné. Zároveň organizátori chcú poukázať na neexistujúcu podporu pedagogickým fakultám v ich hlavnej úlohe: kvalitnej príprave budúcich učiteľov,“ uvádzajú organizátori vo výzve.

14:00 Vysokoškolskí učitelia dnes symbolicky v metropole východu prevzali od učiteľov materských, základných a stredných škôl štafetový kolík. Oficiálne tým vstúpili do časovo neobmedzeného ostrého štrajku. Odovzdanie štafetového kolíka sa konalo za účasti učiteľov, študentov a podporovateľov pred rektorátom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. 

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

„Chcem vysloviť solidaritu regionálnym učiteľkám a učiteľom, pretože to považujem za svoju morálnu povinnosť," povedala Andrea Klimková z Katedry aplikovanej etiky Filozofickej fakulty (FF) UPJŠ, ktorá sa do štrajku zapojila. Zároveň dodala, že 14 rokov učila v regionálnom školstve, preto chápe učiteľov.

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

„Potrebujeme upozorniť na to, že máme v systéme školstva problémy. Učitelia nie sú dostatočne a spravodlivo ohodnotení a potrebujeme upozorniť i na to, že mnoho učiteľov si robí svoju prácu bez systémovej podpory,“ skonštatovala Klimková.

Do štrajku vstupujú na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov. 

Zamestnanci vysokých škôl vstúpili do štrajku

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov dnes povedal, že odovzdávajú vysokoškolským učiteľom štafetový kolík, ktorý si v roku 2012 odovzdávali školy zapojené do štafetového štrajku. Štafetový kolík je podľa Crmomana symbolom toho, že zápas učiteľov trvá už tri roky. Podľa Halasa sa doteraz do štrajku prihlásilo niekoľko stoviek vysokoškolských zamestnancov. Presné číslo by mala iniciatíva poskytnúť ešte dnes, prípadne v utorok 16. februára.

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

Na Prírodovedeckej fakulte UK, Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave či Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline je zaregistrovaných približne štvrtina pedagógov. Na rozdiel od materských, základných a stredných škôl nebudú vysoké školy počas štrajku zatvárať. Zamestnanci budú v školách a budú sa stretávať s kolegami a študentmi. Prírodovedecká fakulta, Filozofická fakulta a Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK pripravili spoločný program na celý týždeň. Cieľom nie je ochromiť chod vysokých škôl, zámerom je udržať tému školstva živú, aby sa o ňom hovorilo. 

V zozname zapojených vysokých škôl sú Ekonomická univerzita v Bratislave, Katolícka univerzita v Ružomberku, Prešovská univerzita v Prešove, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a Žilinská univerzita v Žiline. 

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

Senát a vedenie Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdii vyhlásili, že podporujú požiadavky učiteľov základných a stredných škôl. "Zároveň sme znepokojení, že vláda SR a minister školstva neboli počas štrajku ochotní si sadnúť s učiteľmi za okrúhly stôl a pokúsili sa zlepšiť podmienky v školstve. Spolu s inými vysokými školami na Slovensku ich žiadame, aby zmenili svoj postoj a naprávali kritický stav v školstve nie sľubmi, ale konkrétnymi činmi," dodáva Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdii. 

Ministerstvo školstva uviedlo, že tento protest vníma skôr ako symbolické gesto jednotlivcov. To podľa ministerstva potvrdzuje aj stanovisko Slovenskej rektorskej konferencie, v ktorom sa píše, že väčšina predstaviteľov vysokých škôl, ktorých zamestnanci sú členmi štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, konštatuje, že aktivity členov štrajkového výboru sú ich osobnou iniciatívou.

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

"Naďalej platí, že na ministerstve sa pripravujú v spolupráci všetkých odborníkov z rezortu školstva koncepčné dokumenty, ktoré riešia problém kontinuálneho vzdelávania učiteľov, i možné alternatívy financovania škôl," dodáva hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová a dodáva, že ministerstvo nevie presné počty zapojených učiteľov vysokých škôl do protestu. Vysoké školy sú totiž autonómne a samosprávne inštitúcie a nemajú povinnosť hlásiť tieto údaje. 

Štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa začal v pondelok 25. januára. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Vysokoškolskí učitelia vstúpili do
Zobraziť galériu (8)

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Viac o téme: ŠtrajkUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu