Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenský Rambo Peter: Ako jediný zdolal tvrdý výcvik zvaný Komando

(Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA/PRAHA - Psychický a fyzický nátlak, plnenie úloh pod stresom a dlhé presuny v plnej poľnej, či velenie v prostredí blížiacom sa skutočnému boju. Kontakt s okolím obmedzený na minimum a mobil zamknutý po celý čas v trezore. Toto a viac museli zvládnuť absolventi špeciálneho armádneho kurzu Komando v Českej republike. Tento rok výcvik úspešne dokončil aj historicky prvý Slovák, čatár Peter Sedliak zo Základne mobilných komunikačných a informačných systémov v Ružomberku.

Adam stretol na stanici bezdomovca: Dokonale ho zaskočil a v Slovákoch prebudil srdce

Pred tým, než sa mohol zapojiť do tohto vyčerpávajúceho výcviku, prešiel ako jediný Slovák náročným výberom. „Je to veľmi tvrdé po fyzickej aj psychickej stránke. Človek si siahne na svoje absolútne dno,“ uviedol po úspešnom ukončení kurzu.

Bojový kurz veliteľov malých jednotiek Komando sa koná dvakrát ročne a je považovaný za vôbec najťažší kurz organizovaný Armádou Českej republiky. Počas 26 dní vojaci precvičujú plánovanie operácií, boj s nepriateľom, či privolanie leteckej podpory. Na ich rozhodnutí stojí kam a kedy dopadne mínometná a delostrelecká paľba.

Tieto psychicky náročné úlohy musia vojaci vykonávať často s nedostatkom jedla a spánku a tak kurz každoročne dokončí iba hŕstka elitných vojakov. Tento polrok si medailu úspešného absolventa odnieslo iba 8 z 23 účastníkov. Tú im odovzdal posledný žijúci parašutista československej zahraničnej armády Jaroslav Klemeš, účastník výsadku Platinum - Pewter.

Kurz zaviedla v českej armáde v roku 2005 brigáda rýchleho nasadenia. Nadviazala tak na tradíciu a prácu československých vojakov, ktorí počas druhej svetovej vojny absolvovali vo Veľkej Británií legendárny výcvik u jednotiek Commandos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu