Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Senzačná správa z NASA: Vieme, kedy zmizne ozónová diera, veľký pokrok už o päť rokov

O 50 rokov by sa mala ozónová vrstva úplne obnoviť Zobraziť galériu (3)
O 50 rokov by sa mala ozónová vrstva úplne obnoviť (Zdroj: youtube/american museum of natural history)

WASHINGTON - Ozónová diera, ktorú v ozónovej vrstve objavili pred štyridsiatimi rokmi, sa uzdravuje a do piatich rokov sa údajne zmenší na polovicu. S touto senzačnou správou prišiel Národný úrad pre letectvo a vesmír. Podľa počítačového modelu by sa mala do niekoľkých desaťročí obnoviť dokonca úplne.

Predstavitelia NASA oznámili, že za posledných osemnásť rokov nastal v zotavovaní ozónovej vrstvy veľký progres. Dokazujú to misie SAGE a SAGE II, ktoré monitorovali ozón v predošlých desaťročiach: Potvrdiť to má aj ich aktualizovaná verzia SAGE III, ktorú už onedlho spustia na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Oznámenie o stenčovaní vrstvy, ktorá blokuje škodlivé UV žiarenie, bolo jedným z najväčších enviromentálnych škandálov 70. rokov. O pár rokov neskôr sa už v tejto súvislosti hovorilo o medzinárodnej kríze, ktorá viedla k zákazu použitia chlorofluorokarbónov (CFC) v aerosóloch a chladničkách.

Ozónová vrstva je pás prirodzene vyskytujúceho sa ozónu v stratosfére Zeme vo výške 25 až 35 km. Slúži ako ochranný štít proti ultrafialovému žiareniu emitovaného Slnkom, ktoré môže viesť k rakovine kože a šedého zákalu, k poškodeniu úrody aj ovplyvneniu morského života rastlín.

Senzačná správa z NASA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cim.irb.hr)

V roku 1987 viac ako 190 štátov sveta podpísalo Montrealský protokol o ochrane ozónovej vrstvy a obmedzení používania či priam zákazu 96 chemických látok, ktoré na základe vedeckých zistení poškodzujú ozónovú vrstvu. Napriek tomu používanie napríklad takého chlóru stále stúpalo až do roku 1997. Odkedy začalo klesať, ozónová vrstva sa začala zotavovať.

Tento pozitívny trend potvrdil aj Joze Zawodny, ktorý pracuje vo výskumnom centre NASA Langley Research Center v Hamptone vo Virginii. "SAGE III bude monitorovať časový rámec od roku 2016 do 2020. Podľa našich výpočtov by mal potvrdiť, že sa nachádzame v období zotavovania a oživovania ozónovej vrstvy. Podľa našich odhadov sa v najbližších piatich rokoch podarí obnoviť približne polovicu ozónu, ktorý sme stratili v rokoch 1980 - 1997. Úplne obnoviť by sa mala do roku 2070."

18. október 2015 - ozón nad antarktickým pólom (najmenej ozónu označuje modrá a purpurová farba, najviac žltá a červená)
Zobraziť galériu (3)
18. október 2015 - ozón nad antarktickým pólom (najmenej ozónu označuje modrá a purpurová farba, najviac žltá a červená)  (Zdroj: nasa)

Podľa Zawodneho je potrebné, aby sa v tomto smere konečne zobudili rozvojové krajiny, pretože tie stále zaostávajú v redukovaní používania škodlivých látok v porovnaní s vyspelejšími štátmi. Snahu o redukciu škodlivých plynov vládam afrických krajín nemožno uprieť, no keďže nelegálny dovoz lacnejších plynov a chladničiek pokračuje naďalej. V posledných rokoch toto číslo ešte stúpa a ohrozuje tak proces zotavovania ozónovej vrstvy.

Viac o téme: Ozónová dieraOzónová vrstvaNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu