Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Už dnes prídu na Slovensko títo šarmantní Francúzi: Šíria užitočnú osvetu

Theo a Simon na cestách Zobraziť galériu (5)
Theo a Simon na cestách (Zdroj: facebook, thinkstock.com)

BRATISLAVA - Dvaja mladí Francúzi sa rozhodli šíriť osvetu. Na bambusových bicykloch prejdú viac ako 25 000 km z Francúzska na Nový Zéland, aby zvýšili povedomie o zlom prístupe k zdravotne nezáväznej vode v krajinách tretieho sveta. Počas svojej cesty sa zastavia aj na Slovensku. Tento víkend navštívia Bratislavu, odkiaľ pokračujú cez Zvolen do Poľska.

Theo Rohfritsch (24) a Simon Valdenaire (25) sa koncom júla vydali do sveta s ušľachtilým cieľom. Chcú upozorniť na alarmujúcu situáciu v oblasti prístupu k nezávadnej vode, a to v rámci svojho projektu Cycle For Water (Bicykluj za vodu). V priebehu zhruba dvanástich mesiacov prejdú na bicykloch 21 krajinami vrátane Slovenska. Už zajtra zavítajú do do Bratislavy, odkiaľ sa potom vyberú na sever.

Už dnes prídu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook, thinkstock.com)

Pri príchode na Slovensko budú na Thea a Simona v piatok večer na hraničnom prechode Berg čakať dobrovoľníci na bicykloch. Vyjadria tak spoločne svoju podporu projektu, a zároveň odprevadia francúzskych dobrodruhov na ich ceste po našej metropole. Vo Zvolene sa dvojica plánuje stretnúť so žiakmi miestnych základných škôl zaradených do projektu neziskovej organizácie Živica - "Zelená škola. Aj v ostatných krajinách, ktorými budú prechádzať, sa zúčastnia podujatí a diskusií na tému vodnej krízy.

Už dnes prídu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook, thinkstock.com)

"Napriek tomu, že v súčasnosti sa problém nedostatku pitnej vody Slovenska netýka, neznamená to, že ho môžeme ignorovať. Sme veľmi radi, že s podporou KPMG mohli Theo a Simon odprezentovať svoj ušľachtilý projekt aj dobrovoľníkom a školákom u nás. Aj takéto poznatky v nás budujú uvedomelých svetoobčanov," uviedol Theo van Eeden, partner KPMG na Slovensku.

Zlepšenie kvality prístupu k čistej vode je jedným z rozvojových cieľov udržateľného rozvoja Organizácie spojených národov (OSN). Vodná kríza je podľa Svetového ekonomického fóra globálne riziko číslo jeden podľa dopadu na spoločnosť (miera devastácie) a číslo osem podľa pravdepodobnosti výskytu v nasledujúcich desiatich rokoch. Dôsledky sú však cítiť už dnes.

Už dnes prídu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook, thinkstock.com)

O projekte Cycle for Water

Theo a Simon sú nástupcami dvoch Holanďanov, Joosta Notenbooma and Michiela Roodenburga, ktorí prešli na bambusových bicykloch 30 000 kilometrov od Arktídy po Antarktídu v roku 2010. Ich cieľom bolo zvýšiť povedomie o význame čistej vody pre udržateľný rozvoj sveta. Theo bol jediným francúzskym študentom, ktorého vybrali do medzinárodnej expedície do Antarktídy v roku 2012.

Už dnes prídu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook, thinkstock.com)

Stretli sa tu ľudia z celého sveta, aby diskutovali o klimatických zmenách a priamo na mieste zmierňovali jej dopad. Simon podniká v segmente sociálnych služieb. Založil platformu CSR-Resources.com, ktorá napomáha spolupráci ľudí pôsobiacich v oblasti spoločenskej zodpovednosti. V roku 2013 bol veľvyslancom mládeže v Európskej komisii. Cieľom projektu Cycle for Water je zvýšiť povedomie o problematike prístupu k pitnej vode a vyzbierať financie na vodné projekty v juhovýchodnej Ázii a Afrike.

Viac o téme: Pitná vodaCycle for WaterVodná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu