Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dojemný odkaz neveriacej Európe: FOTO Utečenci dobrovoľne pomáhali Benátkam z trosiek

Mnohí z utečencov sa práce neľakajú
Mnohí z utečencov sa práce neľakajú (Zdroj: Twitter/Barbara Sartore)

BENÁTKY - Sami stratili strechu nad hlavou a prišli o všetko, napriek tomu neváhali priložiť ruku k dielu a zachraňovať z trosiek okolie slávnych Benátok spustošené ničivým tornádom. Talianske média vďačné píšu o tom, ako desiatky zaznávaných utečencov pomáhali po vystrájaní prírodného živlu.

Tornádo, ktoré sa cez Riviera del Brenta prehnalo minulú stredu, zranilo asi tridsať ľudí, jedného pripravilo o život a mnohých ďalších o domov. Zložitú situáciu po živelnej katastrofe pomáhali dávať do poriadku nielen stovky miestnych, ale aj utečenci, ktorí neváhali priložiť ruku k dielu. Migranti, dočasne umiestnení v Merane a Padove, pomáhali s čistením ulíc a prestavbou domov.

 

„Došlo k neskutočnej katastrofe. Bez pomoci dobrovoľníkov by boli bezradní. Niektorí ľudia prišli o všetko, takže nevidím dôvod, prečo by sme im nepomohli. Oni urobili to isté pre nás, keď sme prišli,“ povedal jeden z dobrovoľníkov menom Kamil pre Corriere del Veneto. Iný z dobrovoľníkov dosvedčil, že keď sa utečenci dozvedeli o katastrofe, neváhali ľuďom ponúknuť pomoc, pretože cítili, že to je ich povinnosť.

 

Migranti zúfalým Benátčanom pomáhali napriek tomu, že región v júni odmietol prijať ďalších utečencov, podobne ako iné bohaté talianske severné oblasti, uviedol portál Thelocal.it. Ako informuje portál Express.co.uk, Stredozemné more tento rok prekročilo už 150-tisíc migrantov, z toho 50-tisíc prišlo do Talianska. Humanitárna kríza viedla k niekoľkým nepokojom a viaceré krajiny sa rozhodli navrhované kvóty zo strany Európskej únie neprijať. Napriek tomu, že utečenci musia čeliť aj tvrdému odmietaniu verejnosti v krajinách, v ktorých by chceli začať nový život, v krízovej situácii dokázali, že vedia byť nezištne nápomocní a ľudia z okolia Benátok sú im teraz za pomoc vďační.

Viac o téme: TornádoBenátky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu