Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Takto vyzerá superlietadlo budúcnosti: Väčšie, tichšie, ekologickejšie!

Eagle by mohol brázdiť oblohu tak o 35 rokov Zobraziť galériu (4)
Eagle by mohol brázdiť oblohu tak o 35 rokov (Zdroj: YouTube)

MADRID – Keď sa povie lietadlo, každý pred sebou vidí typický trup, z ktorého idú krídla. Španielsky dizajnér Oscar Viñals má ale úplne inú predstavu, ktorú pretavil aj do prvého projektu. Lietadlo s názvom Eagle (z ang. orol) má tri poschodia a je omnoho ekologickejšie ako stroje, ktoré sa po oblohe premávajú dnes.

Ide o akýsi hybrid, pozornosť pútajú najmä krídla, ktorých svojské riešenie znižuje odpor vzduchu, celkovú hmotnosť lietadla, ako aj emisie. Zliatiny medi a titánu, uhlíkové nanotrubice a optické káble robia z Orla skutočne najmodernejšie lietadlo, aké by sa v súčasnosti dalo zostrojiť.

Eagle by mohol brázdiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Lahôdkou je systém kontroly toku vzduchu s turbínou vo vnútri, ktorá bude vedieť prúdiaci vzduch presmerovať podľa potreby a zároveň vyrábať energiu pre hybridné motory.

Eagle by mohol brázdiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Šesť motorov bude využívať takmer všetky druhy energie, palivo aj elektrinu, na zadnej časti lietadla budú pripevnené solárne panely. V tejto súvislosti sa hovorí aj o vodíkových motoroch. Tie sa budú každopádne môcť otáčať až o 45 stupňov vertikálne, čo pomôže pri vzletových a pristávacích manévroch.

Tento obor s rozpätím krídel takmer 100 metrov by mal bez zaváhania odviezť až 755 pasažierov, a to na troch úrovniach. Hladina hluku bude pritom o 75 percent nižšia. Krídla by sa mali dať zložiť, čo by zjednodušilo presun po zemi a zároveň aj "parkovanie". 

Eagle by mohol brázdiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Pre budúcich cestujúcich je tu takisto novinka – pilot class, teda trieda, z ktorej budú mať určite nadšení pasažieri rovnaký výhľad ako piloti. Jediným problémom je, že si ešte počkáme. Takýto stroj aj podľa samotného dizajnéra Oscara Viñalsa vzlietne najskôr v roku 2050.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu