Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čech navrhol unikátny obal na pizzu: FOTO Takto bude vyzerať odpadkový kôš budúcnosti

Matěj Peca, študent Západočeskej univerzity v Plzni Zobraziť galériu (3)
Matěj Peca, študent Západočeskej univerzity v Plzni (Zdroj: ČT24 reprofoto)

PRAHA – Spoločnosť potrebuje nápady, ktoré menia svet. Presne takým je aj návrh mladého českého študenta, ktorý vymyslel ekologický obal na pizzu. Matěj Peca svoj výtvor nazval Pizza Box – Pizza Bin, teda Obal na pizzu – Pizza kôš.

Peca porotu ohúril jednoduchým, ale inteligentným nápadom, ktorý je nielen ekologický, ale aj ekonomicky nenáročný. Používateľ totiž obal na pizzu po jej konzumácii veľmi ľahko zloží na smetný kôš. Netreba k tomu žiadny návod a „nový výrobok“ je okamžite použiteľný.

VIDEO Scenár zo sci-fi filmov sa napĺňa: Tento robot vyvolal v mnohých strach z budúcnosti

„Nápad vznikol, keď sme premýšľali s priateľkou o tom, čo vlastne robíme s obalom, keď si kúpime pizzu. Jediné, čo sa s ním dá urobiť, je pokrčiť ho, napchať doňho ďalší odpad a vyhodiť ho,“ opísal študent Západočeskej univerzity vznik svojho nápadu. Vzápätí mu ale napadlo, či by sa nepotrebný kus papiera nemohol stať druhotne využiteľným odpadom. Vymyslel teda taký obal na pizzu, ktorý je zároveň skladačkou smetného koša.

Čech navrhol unikátny obal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT24 reprofoto)

Za unikátny dizajnérsky obal dostal výherca súťaže Mladý obal 30-tisíc Kč (1 110 eur). „Do 21. ročníka súťaže sa prihlásilo 722 súťažiacich zo 46 krajín sveta,“ komentovala manažérka súťaže Radka Machalická  pre ČT24. Spresnila, že kritériom poroty bola funkčnosť, spracovanie a ekologický rozmer. „Témou bolo vytvoriť obal na ďalšie využitie, aby neskončil v koši,“ dodala s tým, že približne 25 percent celkového odpadu tvorí papier.

 

Čech navrhol unikátny obal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mlady-obal.cz)

Viac o téme: EkológiaDizajnérObal na pizzuMatěj Peca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu