Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko v tomto roku zažiarilo: Pozrite sa na naše úspechy vo svete!

Daniel Baldwin Zobraziť galériu (9)
Daniel Baldwin (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Slováci nie sú o nič horší než obyvatelia iných krajín. Aj pri značne oklieštených technických či personálnych možnostiach často dokážu vytvoriť niečo, čo dosahuje svetovú úroveň. A preto sa v posledných rokoch dozvedáme o ich svetových úspechoch čoraz častejšie, čo nás, samozrejme, veľmi teší.

Podhodnotená Bratislava, turisti ju milujú

Bratislava podľa mnohých ľudí nepatrí medzi najatraktívnejšie metropoly Európy. Možno pre vás bude prekvapením, že si to myslia najmä Slováci. Môže nás však tešiť to, že zahraniční turisti majú na naše hlavné mesto celkom iný názor. Na jednom cestovateľskom blogu sa objavil príspevok turistky, ktorá Bratislavu vychválila do nebies.

„Výhľad z Bratislavského hradu bol jedným z najlepších v meste. Milujem ten pohľad na oranžové strechy, moderné výškové budovy a veľké visuté mosty. Nemala som tušenie, že toto mesto má takú dlhú a fascinujúcu históriu," napísala nadšene Beth. Bratislavu spolu s priateľmi pokladá za "menej preplnenú a lacnejšiu verziu Prahy", pričom si všimla aj iné stránky Bratislavy.

"Putovali sme po uliciach, keď konečne začalo liať. Schovali sme sa pod podjazdom a objavili sme úplne inú časť Bratislavy. Žiarivé nápisy na betónových múroch, veľa z nich má politický podtón. Keď som videla túto dávku kultúry, myslím, že to bol okamih, kedy som si naozaj začala vážiť Bratislavu,“ dodala Beth s tým, že Bratislava sa jej páči oveľa viac ako Praha a chce sa do nej určite ešte niekedy vrátiť.

Bratislava očami nadšenej cestovateľky
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Beth/besudesuabroad.com)

Briti ocenili Slováka

Bývalý slovenský hokejista Michal Kudla uspel vo Veľkej Británii, aj keď v úplne inej oblasti, akej sa pôvodne venoval. Po príchode na ostrovy sa totiž stal vodičom autobusov firmy First Essex, a to nie hocijakým. V novembri ho spoločnosť ocenila ako najlepšieho vodiča autobusov, a to vďaka tomu, že za šesť rokov, ktoré v spoločnosti strávil, udržal svoje konto v systéme DriveGreen čisté. "Som veľmi pyšný, lebo viem, že je ťažké udržať body na nule," povedal Michal, ktorý spolu s dvoma deťmi a manželkou žije na Waveney Drive v Springfielde.

Slovensko v tomto roku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: essexchronicle.co.uk)

Poklad v srdci Európy

Slovensko je nádherná krajina, o ktorej nedávno nakrútil cudzinec menom Pat Uskert fascinujúce video. Na potulkách našou krajinou urobil zábery, ktoré zobrazujú to najkrajšie vrátane bežného života. Vidno, že Pata Slovensko naozaj nadchlo. Snáď jeho trailer očarí aj vás.

Slovák vynašiel stroj lásky

Matej Vakula sa počas štúdií v USA zaľúbil do Američanky. Americké úrady ale ich láske neverili, a tak Slováčisko vymyslel prevratný stroj lásky, ktorý dokáže vyvrátiť akékoľvek pochybnosti. Zariadenie so svetelnou diódou meria silu lásky tak, že využíva elektrinu z ľudského tela a zároveň meria tep človeka. Dáta vyhodnocujú dva počítače, ktoré tak zistia, či sa má dotyčný pár skutočne rád.

Slovensko v tomto roku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: clakula)

Slovenská známka najkrajšia na svete

Slovenská pošta, a. s, získala v septembri po prvý raz v histórii Cenu za najkrajšiu poštovú známku sveta s kresťanskou tematikou v súťaži Il Premio Internazionale d’arte filatelica San Gabriele. Nominálna hodnota známky s rozmermi 44,4 x 54,4 mm je 1,60 eur. Obrazovým motívom je freska "Osobný súd sv. Cyrila. Výtvarný návrh vytvoril akademický maliar Dušan Kállay.

Poštová známka
Zobraziť galériu (9)

Megaúspešná Slovenka

Topky svojim čitateľom v lete priniesli exkluzívny rozhovor so Slovenkou, ktorá patrí medzi najuznávanejšie vedkyne v USA. Ružena Bajcsyová (81) sa narodila v Bratislave a patrí medzi Slovákov, ktorí urobili dieru do sveta. V roku 1967 opustila domovinu a vydala sa na neistú cestu do Spojených štátov, kde spravila závratnú kariéru.

Slovensko v tomto roku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: archív)

Mladík z Handlovej má doma Oscara

Vladimír Valovič pracuje ako tvorca digitálnych efektov pre filmy a reklamy. Vďaka svojej šikovnosti spolupracoval s mnohými svetoznámymi režisérmi, ako napríklad Steven Spielberg, Rob Marshall či Alfonso Cuarón. Práca na filmovom kinohite Gravity v hlavnej úlohe so Sandrou Bullock a Georgeom Clooneym mu dokonca vyniesla Oscara. Dostal ho ako člen tímu, ktorý pracoval na vizuálnych efektoch.

Vladimír Valovič s Oscarom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Archív Vladimíra Valoviča)

Slovenského šéfkuchára pochválil Clinton

V júni sa vo Viedni konal tradičný ples Life Ball, ktorý podporuje boj proti chorobe AIDS. Každý rok sa ho zúčastňujú celebrity či známi politici. Na tento ročník zavítal aj bývalý americký prezident Bill Clinton. Počas svojho pobytu v meste sa išiel najesť do reštaurácie, kde mu navaril slovenský šéfkuchár. A veľmi si ho pochvaľoval. Jeho jedlo mu zachutilo tak veľmi, že sa s Petrom Duranským a jeho kolegami z reštaurácie, väčšinou tiež Slovákmi, odfotil.

Peter je na fotke v bielom zvršku
Zobraziť galériu (9)
Peter je na fotke v bielom zvršku  (Zdroj: topky)

Slovenky očarili Jamieho Olivera

Boj známeho britského šéfkuchára Jamieho Olivera za zdravé stravovanie pozná celý svet. Čo však zrejme väčšina z vás ešte nevie, je to, že s ním spolupracovali aj dve Slovenky. Jamie si každý mesiac vyberá z inej krajiny ambasádora, ktorý mu v rámci jeho projektu Food Revolution bude pomáhať presadzovať zdravé stravovacie návyky v spoločnosti. Vo februári si takto vybral zástupcov zo Slovenska, a to dokonca až dvoch, čo sa doteraz ešte nikdy nestalo. Konkrétne ide o Janicu Lacovú a Anetu Orosiovú.

Slovensko v tomto roku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: jamieoliver.com)

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu