Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nová bomba na medicínskom poli: Tento objav do dvadsiatich sekúnd zastaví krvácanie!

Gél by mohol zachrániť tisíce životov, nielen vojakov. Zobraziť galériu (3)
Gél by mohol zachrániť tisíce životov, nielen vojakov. (Zdroj: YouTube)

NEW YORK – Predstavte si, že by ste sa vy alebo niekto z rodiny škaredo a vážne zranili, tiekli by potoky krvi. Už by ste však nemuseli utekať na pohotovosť, stačilo by použiť špeciálnu látku, ktorou by ste krvácanie zastavili už do dvadsiatich sekúnd! To nie je len sen, ale realita, aj keď zatiaľ mohli takúto vymoženosť používať len veterinári. To sa ale má čoskoro zmeniť.

Ešte minulý rok sa mladému študentovi bio-molekulárneho a chemického inžinierstva menom Joe Landolina (22) podaril úžasný objav. Bývalý žiak polytechnického inštitútu v New Yorku vytvoril látku, ktorá funguje takmer ako lepidlo. Keď sa gél aplikuje na ranu, rozpráši sa do nej polymerizačné činidlo, ktoré vytvorí tesniacu bariéru.

Gél by mohol zachrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Tento unikát nazval VetiGel a po viac ako roku kardiovaskulárny chirurg Herbert Dardik z Englewoodu schválil jeho používanie vo veterinárnej praxi, keď látku otestovali na viacerých zvieratách. Landolina teraz dúfa, že VetiGel by mohol byť čoskoro použitý ozbrojenými zložkami na liečenie traumatických pacientov priamo v boji, vďaka čomu by ťažko krvácajúcich vojakov zakaždým stihli dopraviť do nemocnice.

Na trhu existuje aj niekoľko iných produktov tohto druhu, no žiaden nie je schopný zastaviť krvácanie do menej ako niekoľkých minút, čo často nemusí stačiť na záchranu života. Jediný VetiGel obstál úspešne vo všetkých testoch, viac než uspokojivo urýchľuje tvorbu fibrínu, ktorý telu umožňuje rýchlejšie zrážanie krvi. Mladému vedcovi a jeho objavu sa vo svete pripisuje veľký význam, mohlo by ísť o zvrat v liečbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu