Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vladimírov inšpirujúci príbeh: Slovák sa stal šéfkuchárom v obľúbenej britskej reštaurácii

Vladimír Hromek sa stal šéfkuchárom vo výbornej anglickej reštaurácii.
Vladimír Hromek sa stal šéfkuchárom vo výbornej anglickej reštaurácii. (Zdroj: Smokeworks)

CAMBRIDGE – Väčšina Slovákov nadá na našu národnú kuchyňu dopustiť, no v niektorých krajinách Európy by sa bryndza či kyslá kapusta presadili iba ťažko. Napriek tomu, šéfkuchár Vladimír Hromek, sa stal novým hrdinom kuchyne v reštaurácii Smokeworks v britskom Cambridge a o výhodách slovenskej kuchyne presvedčil všetkých.

V rozhovore, ktorý pri nástupe do reštaurácie veľmi obľúbenej aj medzi cestovateľmi poskytol, okrem iného vyzdvihol všetko, čo mu detstvo na Slovensku dalo, najmä kuchárske umenie jeho babičky a maminy. Vladimírov príbeh je veľmi inšpirujúci. Ako prezrádza, kuchár nebolo to, čo vždy chcel robiť.

„Študoval som za učiteľa detí, ktoré potrebujú špeciálny prístup a do Anglicka som prišiel len na leto, zarobiť nejaké peniaze. Mal som veľmi slabú angličtinu v tom čase, no našiel som si robotu ako pomocník v kuchyni, umýval som riady. No vtedy to prišlo: Bol som chytený,“ hovorí o začiatkoch Vladimír, ktorý chvíľku na to začal navštevovať Cambridge Regional College.

Vtedy sa rozbehla jeho kariéra kuchára – najprv hotel Felix, potom reštaurácie Alimentum a Riverside pri univerzite, čo bola dobrá škola najmä kvôli rozmanitosti hostí. V rokoch 2011 a 2012 sa stal aj semifinalistom kulinárskej súťaže, ktorej hlavnou cenou bolo štipendium. Pravidelne sa jej zúčastňujú najlepší kuchári Británie, všetko vysiela aj televízia.

Účasť mu otvorila dvere do reštaurácie, ktorá dostala dve Michelin hviezdy. „No moja žena Claire a deti, Matej (8) a Holly (4) a byť šéfom v takej reštaurácii, to nejde dokopy s malými deťmi, a nechcete nechať ich výchovu na niekoho iného,“ vysvetlil Vladimír dôvody, prečo sa rozhodol z prestížneho stravovacieho zariadenia odísť do Smokeworks. Ak budete v Londýne, určite si pochutnajte na výborných steakoch od Vladimíra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu