Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľké vesmírne divadlo: Pozrite sa, čo nám pripraví obloha už čoskoro!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Planéty Merkúr, Venuša a Jupiter predvedú o pár týždňov na oblohe tzv. tanec planét. V astronomickom ponímaní to znamená, že budú voči sebe navzájom meniť svoje polohy. Pozorovatelia sa na tento úkaz môžu tešiť počas jasných večerov približne od 22. do 31. mája, informuje Slovenská akadémia vied (SAV).

"Budú nízko nad obzorom krátko po západe slnka predvádzať najtesnejšie zoskupenie, ktoré bude viditeľné aj bez ďalekohľadu," vysvetľuje Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV. Neprehliadnuteľná bude podľa neho Venuša, ktorá bude z trojice najjasnejšia. Jupiter má byť len o málo slabší, ale bez problémov viditeľný aj voľným okom.

Problém podľa astronóma môže byť pri Merkúre, keďže z trojice bude najmenej jasný a obloha bude stále presvetlená zapadajúcim Slnkom. "Ak chcú pozorovatelia vidieť aj Merkúr zreteľne, mali by použiť aspoň klasický ďalekohľad – triéder," radí Husárik.

Zoskupenie bude najtesnejšie 26. mája, keď budú všetky tri planéty rozmiestnené na ploche menšej ako 2,5 stupňa. Tvoriť budú malý, takmer rovnostranný trojuholník, v ktorom vpravo dole bude svietiť Venuša, vľavo Jupiter a nad nimi Merkúr. V posledný májový deň sa uložia na pomyselnú priamku. Najskôr zapadne Jupiter, o pár minút Venuša a neskôr aj Merkúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu