Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lukáško je bojovník: Ochablo mu celé telíčko, ale snaží sa postaviť na vlastné nohy

Bude raz Lukáško chodiť úplne sám? Zobraziť galériu (4)
Bude raz Lukáško chodiť úplne sám? (Zdroj: Veronika Šmelková)

ROŽŇAVA - Blonďatý Lukáško sa narodil predčasne, ale prvé dva mesiace v nemocnici mu pridali na sile i na váhe. Potom však prišla studená sprcha – lieky, ktoré Lukáško užíval, mu spôsobili ochabnutie svalstva celého tela.

Lieky na uvoľnenie svalstva na nôžkach spôsobili, že sa Lukáško nedokázal oprieť ani o rúčky ako inokedy. Ochablo mu svalstvo na tele, nedokázal nič, len ležal. Keď sme sa pýtali doktorky, čo s ním teraz bude, odbila nás tým, že má detskú mozgovú obrnu a máme byť radi, že je na tom tak, ako je,“ spomína na bolestné chvíle Lukáškova mama Veronika Šmelková.

Lukáško je bojovník: Ochablo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Veronika Šmelková)

„Boli sme z toho v šoku, dovtedy mu predsa nič nebolo,“ hovorí nešťastná mama. Hoci bola celá rodina zúfalá, rozhodla sa bojovať. Začal sa kolotoč cvičení, rehabilitácii, plaču a bezmocnosti, ktorý trvá dodnes. Každodennými cvičeniami sa snažíme zlepšovať a spevňovať Lukáškove rúčky a chrbátik, ktorý je však stále veľmi slabý,“ vysvetľuje pani Šmelková, ktorá so synčekom pravidelne navštevuje fyzioterapeutku a špecializované rehabilitačné centrá, po ktorých robí Lukáško veľké pokroky. 

Lukáško je bojovník: Ochablo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Veronika Šmelková)

„Financovanie rehabilitačných centier je veľmi náročne a nedokážeme ich už financovať z vlastných zdrojov a chceme vás preto poprosiť o pomoc,“ pokračuje odhodlaná mama v mene celej rodiny, ktorá chce urobiť všetko pre to, aby mal Lukáško pevné telíčko, s ktorým sa raz dokáže postaviť na vlastne nôžky sám.

Lukáško je bojovník: Ochablo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Veronika Šmelková)

Bez finančne náročných rehabilitácií Lukáško nedokáže napredovať. Chceli by sme absolvovať rehabilitačný pobyt v centre ADELI. Veríme, že sa nám to spoločnými silami podarí a Lukáško si bude onedlho plnohodnotne užívať život naplno,“ uzavrela Lukáškova mama, ktorá nám do redakcie napísala citlivý list s prosbou o pomoc a poďakovaním.

Akúkoľvek pomoc malému Lukáškovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Veronika Šmelková

email: smelkova66@gmail.com

Mobil: 0915 355 647

Číslo účtu: 261 732 4039/1100

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu