Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začal sa už koniec sveta? Po celom svete vybuchujú sopky!

Výbuchy sopiek vyzerajú hrozivo Zobraziť galériu (3)
Výbuchy sopiek vyzerajú hrozivo (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Deň, ktorý všetci tak netrpezlivo očakávame, je čoraz bližšie. Ľudia na celom svete sú v strehu a každú prírodnú katastrofu pokladajú za znamenie prichádzajúceho konca. Svedčiť o tom majú výbuchy sopiek vo viacerých krajinách.

Každá negatívna správa, ktorá sa objaví v médiách, budí poplach a mnohí ju chápu ako signál blížiacej sa apokalypsy. Platí to aj v prípade erupcií, ku ktorým v súčasnosti dochádza v Ekvádore aj v Indonézii.

V juhoamerickej krajine vybuchla sopka Tungurahua (v preklade Ohnivé hrdlo), ktorá leží v Andách približne 130 km od hlavného mesta Quito. Tamojšie úrady kvôli nej dokonca vyhlásili druhý najvyšší stupeň pohotovosti. Explózie totiž otriasajú širokým okolím a nad vulkánom sa vytvoril niekoľko kilometrov vysoký oblak dymu. Obyvateľov neďalekých obcí previezli úrady do bezpečia a rozdali im ochranné masky.

Výbuch sopky v Ekvádore

Zvýšenú aktivitu vykazuje aj sopka Mount Lokon na indonézskom ostrove Sulawesi, ktorá je vysoká takmer 1600 metrov. V jej okolí žije zhruba 30 000 ľudí. V máji museli kvôli nej dočasne uzavrieť miestne letisko.

Výbuch sopky v Indonézii

Koncom novembra sa ozval aj vulkán Te Maari na Novom Zélande. Do vzduchu vychrlil mrak hustého čierneho dymu, v dôsledku ktorého museli byť zrušené niektoré lety.

Začal sa už koniec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Začiatkom decembra zas explodovala sopka Plosky Tolbačik v Rusku na Kamčatke. Erupcia úplne zničila jej vrchnú časť.

Začal sa už koniec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vulkanológovia sa snažia ľudí upokojiť a tvrdia, že nejde o nič iné, ako o zhodu náhod. Zemi nehrozí žiadna katastrofa a obávať by sa vraj mali len tí, ktorí žijú v blízkosti nebezpečných vulkánov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu