Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dreamspell: Zlátanina mayského kalendára zmiatla mnohých!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

PRAHA - Mýty o konci sveta, ktorý má predpovedať mayský kalendár na 21. decembra tohto roka, sa stali ústrednou témou rôznych polemík a v mnohých prípadoch aj paniky. Kto však za tým všetkým stojí? Do istej miery sa o ich šírenie zaslúžil José Argüelles, známy aj pod menom Valum Votan. Ibaže v trochu pozmenenej podobe.

Hlavnou myšlienkou José Argüellesa bola predstava, podľa ktorej s nami mocichtivé, po peniazoch bažiace finančné elity manipulujú s pomocou gregoriánskeho kalendára, ktorý sám považoval za úplne nevhodný. Nevyhovovala mu predovšetkým jeho neprirodzenosť a nepravidelnosť, ktorá podľa neho ľudí mätie a komplikuje im zbytočne život. Informoval portál national-geographic.cz.

Ako jeho protiklad sa Argüelles rozhodol propagovať čosi, čomu hovoril "mayský kalendár", čo však v skutočnosti bolo zmesou rôznych historických a ezoterických tradícií a pre čo sám používal označenie Dreamspell.

José Argüelles zomrel vlani vo veku 72 rokov.
Zobraziť galériu (2)
José Argüelles zomrel vlani vo veku 72 rokov.  (Zdroj: Wikipedia)

Základ jeho kalendára síce skutočne vychádza z mezoamerického počítania času, na čo však nabalil množstvo ďalších prvkov, ktoré buď prevzal odinakiaľ, alebo si ich dokonca úplne vymyslel. Tento údajný "mayský kalendár" potom účinne propagoval na internete, vrátane vešteckej príručky, ktorú k nemu napísal. Celá záležitosť vzbudila pomerne veľký záujem medzi prívržencami hnutia new age a nanešťastie sa natoľko spopularizovala, že jej priaznivci často ani netušia, že Dreamspell nemá s pôvodným mayským počítaním času príliš veľa spoločného.

Argüelles sa domnieval, že svet speje k zásadnému prerodu vo svojej histórii. Informácie o tom, čo sa má stať, mu mal údajne dodávať Pacal, dávny mayský kráľ, ktorý sa s ním skontaktoval. Mystik tvrdil, že klasická mayská civilizácia nezanikla, ale že Mayovia odleteli do vesmíru, odkiaľ naďalej dávajú na ľudstvo pozor a pomáhajú mu. Teraz nám majú oznamovať, že v roku 2012 nastane zásadný zlom v povahe ľudského vedomia a na ten sa treba náležite pripraviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu