Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

"Koniec sveta" sa blíži: Toto sú miesta, kde sa dá zažiť najlepšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: endoftheworld2012.net)

PRAHA - Toľko očakávaný dátum 21.12.2012 sa nenávratne blíži a s ním sa množia špekulácie o tom, že v tento deň nastane koniec sveta. Ak hľadáte miesto, z ktorého by ste na prípadnú apokalypsu mohli mať najlepší výhľad, tu je zopár tipov.

21. december 2012 si milovníci konšpiračných teórií spájajú so zánikom Zeme. Jedni hovoria, že ľudstvo vyhubí dopad asteroidu, druhí zas tvrdia, že nás zabijú organizmy z vesmíru. Pragmatickejšie názory hovoria, že žiadna skaza nenastane. Ide údajne len o koniec jedného cyklu času a tým pádom aj mayského kalendára, ktorý sa tak pretočí späť na začiatok.

Nech už sa v magický dátum stane čokoľvek, určite je to dobrý dôvod na návštevu pôvodného mayského územia, ktoré sa v súčasnosti rozkladá v dnešnom Mexiku, Hondurase, Belize, Guatemale a El Salvadore. Očakávajú tu zvýšený počet turistov, ktorí budú chcieť tajomnú atmosféru zažiť na vlastnej koži. Zaujímavé akcie chystajú na týchto miestach:

Mayská riviéra (Mexiko)

Z pláží dlhých desiatky kilometrov, ktoré sa nachádzajú na Mayskej riviére, budete mať na okolité udalosti naozaj nádherný výhľad. Mayské pamiatky sa tu týčia hneď nad modrou hladinou Karibiku. Vidno odtiaľto aj slávne mayské mesto Chichén Itza, ktoré bolo v roku 2007 zaradené medzi sedem novodobých divov sveta.

Uxmal (Mexiko)

Mesto ležiace na polostrove Yucatán zažívalo vrchol rozmachu v 10. storočí. Aj teraz má však stále čo ponúknuť. Štvorcové námestia, pyramídy a najmä obrovský guvernérsky palác na vyvýšenej plošine určite poteší oko každého návštevníka. Pri príležitosti "konca sveta" sa tu má 21. decembra konať vedecké sympózium.

San Ignacio (Belize)

V oblasti Cayo, ktorého hlavným mestom je San Ignacio, sa vám naskytne pohľad na krásnu prírodu popretkávanú množstvom riek. Na osudný deň plánujú na archeologickom nálezisku Xunantunich zorganizovať veľké stretnutie priaznivcov Mayov.

Lago di Atitlan (Guatemala)

Na guatemalskej vysočine sa rozprestiera jazero, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Ide údajne o najhlbšie jazero v Strednej Amerike, ktoré dosahuje hĺbku až 340 metrov. V jeho okolí žije najväčšia populácia potomkov Mayov. Miestni šamani tu majú počas decembra vykonávať očistné rituály.

Copan (Honduras)

Pozostatky mayskej civilizácie možno v Hondurase nájsť na hraniciach z Guatemalou. Ide o ruiny mesta, ktorému sa hovorí Atény mayského sveta. Aj tu bude v súvislosti s koncom mayského kalendára prebiehať niekoľko zaujímavých podujatí. Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu