Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vodičov čaká znižovanie pokút: Pozrite si, ktoré priestupky zlacnejú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák dôveruje slovenským vodičom viac ako v minulosti. Aj takto totiž zdôvodnil mierne znižovanie pokút za dopravné priestupky. Podľa Kaliňáka sa situácia na slovenských cestách zlepšila. Od nového roka tak za vybrané priestupky zaplatíme o desať eur menej ako dnes.

 "Myslím si, že všetci cítime, keď šoférujeme po Slovensku, že tá situácia na cestách sa výrazne zlepšila, vodiči jazdia omnoho pozornejšie, jazdia omnoho disciplinovanejšie, mám pocit, že aj ministerstvo vnútra by na túto situáciu malo odpovedať," vyhlásil v pondelok minister vnútra Robert Kalíňák. Odpoveďou jeho rezortu má byť zníženie pokút, ktoré vstúpi do platnosti od budúceho roka. Podľa informácií z ministerstva by všetky šesťdesiat eurové pokuty mali klesnúť na päťdesiat eur. Zmena sa nedotkne vyšších, ale ani nižších sadzieb.

Šesťdesiateurovou sadzbou dnes dopravní policajti oceňujú množstvo priestupkov, vyberáme tie najdôležitejšie.

 - Náhle zníženie rýchlosti jazdy, alebo náhle zastavenie, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky. Ľudovo povedané - vybrzďovanie.

- Telefonovanie za jazdy, alebo iná obdobná činnosť. Výnimka pre hands-free sady zostáva v platnosti.

- Vyhadzovanie predmetov z vozidla, nadmerný hluk, vírenie prachu, rozstrekovanie kaluží, alebo zbytočné ponechanie motora v chode.

- Zastavenie vozidla na prechode pre chodcov, alebo cyklistov, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky.

- Jazda na motorke bez prilby.

- Jedenie, pitie a fajčenie na motocykloch, trojkolkách, alebo štvorkolkách.

- Nepoužitie bezpečnostného pásu.

- Ohrozenie električky.

- Nedanie prenosti autobusu, alebo trolejbusu, ak prechádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého.

- Bránenie v predchádzaní, napríklad zvyšovaním rýchlosti.

- Neprispôsobenie rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, stavu a povahe vozovky....

- Ohrozenie cyklistu pri odbočovaní vľavo

- Nezastavenie na značke STOP

- Zaradenie sa do kolóny vozidiel s právom prednostnej jazdy.

- Zablokovanie križovatky - vstup na križovatku, ak situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde.

- Prekročenie povoleného počtu prepravovaných osôb.

- Vyhadzovanie predmetov z vozidla.

- Chodci kráčajúci vedľa seba.

Sadzobník pokút uvádza aj niekoľko ďalších priestupkov. Za všetky budeme od januára namiesto šesťdesiatich platiť päťdesiat eurové pokuty. Bude tomu tak aj napríklad pri prekročení rýchlosti v obci o 20 km/h a mimo obce o 30 km/h.

Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová upozornila, že zmeny, ktoré si ministerstvo naplánovalo, ešte musí schváliť parlament. Vzhľadom na pohodlnú väčšinu vládnej strany však zrejme nedôjde k zásadnejším zmenám.

V porovnaí s okolitými štátmi sme na tom však stále najhoršie. Napríklad za telefonovanie za volantom máme vyšiu pokutu ako v Česku, Rakúsku aj Nemecku.

Ďalšou zmenou je zavedenie elektronickej služby. "Čo v praxi znamená, že registráciu auta bude možné urobiť na internete," priblížil minister. Zaviesť by sa tiež mala povinnosť pre chodcov nosiť reflexné prvky aj v obciach pri zníženej viditeľnosti. Ide o drobnú úpravu, keďže podľa Kaliňáka sa z pohľadu obetí chodcov na cestách osvedčila povinnosť zaviesť reflexné prvky.

"Veľmi dôležitá zmena súvisí aj s poškodenými v rámci škodových udalostí. Keď na parkovisku napríklad niekto poškodí auto a odíde, musí poškodeného informovať. Ak odíde, čaká ho vyššia sankcia," doplnil Kaliňák. Nový zákon upravuje aj parkovanie motocyklov. "Paradoxne mali motocykle zákaz parkovať na chodníkoch, tam kde je to vyznačené, ako parkujú autá. Zrovnoprávňujeme to," konštatoval. Minister vnútra očakáva, že zmeny v zákone by mohli byť platné už na jeseň tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu