Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo ste (ne)vedeli o žirafách

Žirafa musí pri pití roztiahnuť predné nohy. Zobraziť galériu (6)
Žirafa musí pri pití roztiahnuť predné nohy. (Zdroj: onekind.org)

Vedeli ste, že žirafa ma problém s pitím? Áno, je to tak. Môže za to jej dlhočizný krk, ktorý jej v tomto smere strpčuje život. Síce vďaka nemu dosiahne na potravu v korunách stromov, no keď sa chce napiť, musí rozkročiť predné nohy. Niekedy si dokonca musí kľaknúť na kolená. Keď je vo vzpriamenej polohe, musí srdce pumpovať krv pod obrovským tlakom, aby sa dostala do mozgu, keď krk skloní a pije, jednosmerné chlopne regulujú tlak a prietok krvi - inak by došlo k poškodeniu mozgu.

Informácie pochádzajú z encyklopédie ZVIERA. Ako sa v nej tiež píše, žirafy sa vyznačujú dlhými nohami, dlhou a úzkou hlavou s malými rožkami a zvláštnymi, lalokovitými spodnými očnými zubami. Žirafa je vďaka svojmu neobyčajne dlhému krku najvyšším žijúcim zvieraťom - samce dosahujú výšku 5,5 metra, obývajú lesnaté savany (oblasti južne od Sahary).

Enormná dĺžka krku, jazyka, lebky, oblasti ramenného pletenca a predných nôh jej zabezpečujú široký záber pri kŕmení. Obyčajne si jazykom pritiahne do úst vetvičku, potom hlavu odtiahne a "očeše" listy pomedzi lalokovité zuby. Tenký chvost s dlhou čiernou osrstenou štetkou slúži na odháňanie múch. Kŕmenie, napájanie a iné aktivity vykonávajú žirafy ráno a večer - zaberie im to až 12 hodín, v noci odpočívajú (postojačky, rovnako ako väčšina kopytníkov), cez poludňajšiu horúčavu prežúvajú.

Samice sa pária s miestnymi dominantnými samcami, ktoré zvíťazili v súboji s inými samcami. Takýto súboj zahŕňa kymácanie krkmi a ich prekrižovanie, prípadne narážanie hlavami. Víťaz si potvrdzuje výhru imitáciou párenia na porazenom rivalovi. Samica po 457-dňovej gravidite porodí jedno mláďa (vzácne dve), obyčajne v čase sucha. Novorodenec váži až 70 kg a na výšku meria 2 metre. Prvých 10-30 dní sa s ním matka zdržuje ďalej od stáda, odstavené je po 13 mesiacoch.
Hlavnými predátormi žiráf sú levy, leopardy a hyeny.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Informácie pochádzajú z encyklopédie ZVIERA. Vďaka tomuto jedinečnému sprievodcovi spoznáte všetky živočíchy od najväčšieho cicavca po najmenšieho bezstavovca. V publikácii sa nachádzajú kvalitné fotografie a aktuálny text vytvorený odborníkmi vo svojom obore. Encyklopédiu Zviera nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu