Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čo ste (ne)vedeli o Leonardovi da Vincim

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (6)
Leonardo da Vinci (Zdroj: malibutimes.com )

Leonardo da Vinci bol už od ranného veku posadnutý myšlienkou lietania. Sledoval vtáky počas letu a komentoval to tým, že "vták je stroj fungujúci podľa matematických zákonov." V skutočnosti žiadny z jeho lietajúcich strojov nebol prakticky použiteľný - boli to jednoducho len predstavy.

"Umenie nie je nikdy dokončené, iba opustené."
Leonardo da Vinci

Informácie pochádzajú z encyklopédie HISTÓRIA. Idiosynkratická osobnosť Lenarda da Vinciho a jeho nespútaná myseľ ho mohli ľahko priviesť do konfliktu s autoritami. Jeho homosexualita bola hriechom aj zločinom v spoločnosti, v ktorej žil, aj keď v intelektuálnych kruhoch sa to vcelku neodsudzovalo. Jeho pitvanie mŕtvol malo pochybnú legálnosť a okolo roku 1515 ho to v Ríme takmer dostalo do problémov.

Zdá sa, že nemal pevné náboženské presvedčenie a naisto nepripustil, aby kresťanská doktrína postavila hranice jeho mysleniu. Ku koncu života bol Leonardo da Vinci uznávaný, dokonca v hlbokej úcte. Zachovalo sa iba niekoľko jeho malieb obrazov, no ich vzácnosť zapôsobila viac ako čokoľvek iné na jeho legendárny status.

Vedeli ste, že...
- Leonardo da Vinci bol poverený namaľovaním oltárneho obrazu pre kostol San Francesco v Miláne, v súčasnosti známy ako Madona v skalách.
- V roku 1498 dokončil fresku Posledná večera.
- V roku 1502 vstúpil do služieb vojvodu Romagne, Cesare Borgiu, ako vojenský projektant a inžinier.
- V roku 1503 sa vrátil do Florencie a namaľoval Monu Lisu.
- Trpel ochorením, pravdepodobne mŕtvicou, ostal ochrnutý nadol na jednej strane.
- 2. mája 1519 zomrel na zámku Cloux pri Amboise.

"Všetko naše poznanie má svoj pôvod v našom vnímaní."
Leonardo da Vinci

Dozvedeli ste sa niečo nové? Informácie pochádzajú z encyklopédie HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. Encyklopédia HISTÓRIA je vďaka originálnym, názorným, vizuálne ohromujúcim materiálom a množstvu dôveryhodných informácií unikátnym sprievodcom na ceste k dnešku. Rozhodne by nemala chýbať v žiadnej rodinnej knižnici. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu