Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Od zahanbenia vám opäť sčervenejú líca

Samantha Youngová: London Road
Samantha Youngová: London Road (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Od Dublin Street až po London Road: Z romantiky v škótskom Edinburghu vám opäť od zahanbenia sčervenejú líca.

London Road je voľné pokračovanie úspešnej romantickej knihy Dublin Street od ostrieľanej autorky Samanthy Youngovej. Píšem "voľné", pretože už po prečítaní niekoľkých strán (alebo ak si chcete zjednodušiť život, tak anotácie) je človeku jasné, že sa nám zmenili hlavné postavy. Už nám spoločnosť nebude robiť sexi manipulatívny multimilionár Braden a tvrdohlavá Joss. Vystriedajú ich totiž sexi manipulatívny barman Cam a ešte tvrdohlavejšia Johanna. Nuž, až k takej veľkej zmene vlastne nedošlo, a predsa…

Zatiaľ čo kniha Dublin Street ma nijako zvlášť neohúrila, od London Road som sa nevedela odtrhnúť a ochotne sa priznávam, že som ju stiahla doslova na ex, za necelých 24 hodín. Človek niekedy proste potrebuje vypnúť, dať si niečo sladké a nenáročné, ale zároveň nie hlúpe a plytké. London Road mohla byť iba časovo veľmi dobre naplánovanou knihou, ale myslím si, že má v sebe predsa len niečo výnimočné. Na druhý pokus som sa tak konečne aj ja zaradila medzi fanúšikov tejto série odohrávajúcej sa v mojom obľúbenom škótskom meste.

S Johannou Walkerovou sme sa vlastne stretli už v prvej knihe. Zapamätala som si ju ako atraktívnu blondínu, Jossininu kolegyňu v bare a hotový magnet na mužov. Bohatých mužov. V London Road ju hneď na začiatku spoznávame o čosi lepšie, avšak prakticky sa iba utvrdíme v tom, že je to obyčajná zlatokopka, ktorá spáva výhradne s boháčmi a láska tu nie je ani zďaleka podmienkou. Jo si na úvod knihy získa skutočne málokoho a trvá viac než chvíľu, kým sa začne meniť na tú pravú kladnú hrdinku. Alebo aspoň hrdinku, ktorej nemáme chuť vyškriabať oči.

Pre Cama je Jo spočiatku len krásnou tváričkou, ktorá svoje prednosti bez hanby využíva na pritiahnutie bohatých mužov. Lenže… lenže. Všetko, čo naša Jo robí, má svoj vskutku prozaický dôvod a nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Iskry lietajú na všetky strany a Cam je tiež len chlap. A k tomu ešte zadaný. Ďalšia komplikovaná, ale zato horúca romantika a lá Samatha Youngová sa teda môže začať.

London Road nejde ani zďaleka o Youngovej prvú či druhú knihu, a to je rozhodne vidieť. Dialógy medzi postavami sú vtipné a svižné, skvelú atmosféru dotvárajú vedľajšie postavy, ktoré v príbehu netvoria iba "křoví", ale dýchajú vlastným životom. Niekedy, najmä pri takýchto pomerne jednoduchých romantických kúskoch, je z textu cítiť, že má autorka problém vyjadriť na papieri to, čo sa jej premieta v hlave. Výsledkom je veľmi neistý písomný prejav plný logických nezrovnalostí a nepresností. Štýl Samanthy Yongovej je naproti tomu sebavedomý a skutočne z neho cítiť profesionalitu a roky skúseností s tvorením príbehov. Čo sa však týka samotného deja, mám pocit, že tentokrát nám autorka naložila na tanier niečo, čo nie je stráviteľné úplne pre každého. Konvenčnejším čitateľom sa môže zdať Johannino správanie k mužskému pohlaviu extrémne, jej tendencia ponižovať sa sama pred sebou polezie pravdepodobne na nervy každému.

Celkovo je to ale dobrá kniha. Viac než dobrá, ak do nej nejdete s neprimeranými očakávaniami, ktoré nie je schopná splniť žiadna romantická oddychovka. U mňa do bodky naplnila to, po čo som si prišla a vyliečila ma z prvotného skepticizmu ohľadom tejto série. Teraz si už iba počkať, čo k nám príde v podobe ďalšej knihy Jamaica Lane.


      Autor recenzie: Judita Páleniková
      Autor knihy: Samantha Youngová
      Vydavateľstvo: Ikar
      Počet strán: 440 strán
      Väzba: pevná väzba
      Jazyk: slovenský jazyk
      ISBN: 9788055138237

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu