Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Akčné sci-fi, ktoré stojí za prečítanie: Divergencia

Divergencia
Divergencia (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bontonfilm uviedol začiatkom mája 2014 do slovenských kín akčné sci-fi s názvom Divergencia. S relatívne vysokým hodnotením zaznamenal film okamžitý úspech.

Za jeho vznikom sa však skrýva, ako inak, knižná predloha od V. Rothovej. Prvá časť trilógie Divergencia uvádza čitateľov do deja odohrávajúceho sa v dystopickej spoločnosti na troskách bývalého Chicaga.

V poslednom čase sa s podobným žánrom literatúry akoby roztrhlo vrece a režiséri rad radom podobné knihy pretvárajú do kinematografickej podoby. Veronica Roth je pomerne mladou americkou autorkou. Jej knižný debut Divergencia sa stal ihneď bestsellerom a v roku 2011 sa v GoodReads vyšplhal na prvú priečku v kategórii fantasy kníh. Dnes môžeme na Slovensku od vydavateľstva Slovart siahnuť po kompletnej trilógii (Divergencia, Rezistencia, Experiment), pričom posledná jej časť vyšla len v marci tohto roku.

V knižnom námete možno nájsť viacero stereotypov, avšak nijako neuberajú príbehu na atraktívnosti. Veronica Roth sa zaujímavo pohrala s koncepciou vytvorenia spoločnosti. Ľudí v príbehu rozdelila na základe preferovaných cností do piatich frakcií: Sebazaprenie – založené na obetavosti jedincov, Neohrozenosť – na ich odvahe, Otvorenosť – na pravdovravnosti, Harmónia – na mieri a priateľstve a Informovanosť – na vzdelaní a vedomostiach (pozn. nemali sme podobné úvahy o cnostiach už v dávnej minulosti?)

Beatrice Priorová je hlavnou hrdinkou a po dovŕšení 16 rokov má právo rozhodnúť sa na základe testu predpokladov pre svoju vlastnú frakciu. Ak však neprejde iniciačnou skúškou a jej potenciál zlyhá, stane sa z nej bezprizorná – asociálka, stojacia mimo spoločnosti. Tris je však iná – divergentná. Sú ľudia vôbec uspôsobení na to, aby dokázali na úkor jednej charakterovej vlastnosti úplne potlačiť ostatné? Je vlastne rovnica „divergentný = zlý“ vôbec správna?

Čo by to bolo za "young adult" literatúru, ak by v nej chýbal faktor L? Láska v spojení s húževnatosťou a miestami impulzívnym charakterom postáv = známy scenár boja za slobodu a odhalenie sprisahania.

Divergencia otvára brány do sveta Tris Priorovej, jej rodiny, priateľov. Závisí len na čitateľovi, či so snahou odhaliť podstatu existencie divergentných, systému frakcií a toho, čo je za plotom, siahne aj po jej ďalších častiach.
 


      Autor recenzie: Viktória Semaníková
      Autor knihy: Veronica Roth
      Vydavateľstvo: Slovart
      Počet strán: 392 strán
      Väzba: pevná väzba
      Jazyk: slovenský jazyk
      ISBN: 9788055603001

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu