Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Triler, roadmovie a aj lovestory v jedinej knihe: Tvoja nočná mora

Richard Rychtarech: Tvoja nočná mora
Richard Rychtarech: Tvoja nočná mora (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Debutový román finalistu literárnej súťaže Jašíkove Kysuce a publicistu v časopisoch o životnom štýle Richarda Rychtarecha Tvoja nočná mora kĺbi viacero žánrov. Chvíľu sa zdá, že ide o triler, potom roadmovie a nakoniec lovestory.

Dej románu Tvoja nočná mora hovorí o ambicióznej manažérke Kláre, ktorá je nespokojná s tým, ako sa k nej správa jej šéf a rozhodne sa jednoducho nechať svoj doterajší život v nedohľadne. Keď Klárinmu nadriadenému Imrovi rupnú nervy a v návale stresu a nervozity sa jej začne vyhrážať, ona sa zbalí a ujde (triler). Má dosť toho, ako sa k nej povýšenecky správa, pretože si sama uvedomuje vlastnú hodnotu a to, ako je pre neho dôležitá.

Hlavná hrdinka nájde svoje útočisko v Alpách v malom rakúskom mestečku a steny miestneho kláštora sa na čas stanú jej príbytkom (roadmovie). Kláštor jej zároveň poslúži aj ako detoxikačná kúra, ktorá jej na chvíľu dá vydýchnuť pred uponáhľaným bratislavským životným štýlom. Na scénu sa dostáva slovenský študent Rado a skríži cestu Kláre na jej vysnívanej dovolenke (lovestory).

Veľkým plusom Tvojej nočnej mory je sugestívnosť a štýl písania, ktorý akoby sa každou prečítanou stránkou zlepšoval. Zaujímavým nápadom je členenie kapitol, ktoré sú vždy venované jednej z hlavných postáv, a preto aj dej chápeme a sledujeme vždy z iného uhla pohľadu. Toto delenie dodáva knihe šťavu, energickosť a iný pohľad na danú problematiku. Začiatok románu utrpel hlavne dialógmi a postavami, ktoré pôsobia trochu plocho, avšak postupne sa im dostáva plastickosti a dielo tak čitateľa vtiahne a nepustí až do konca.

Na druhej strane sa niektoré dialógy snažia dostať až na akúsi filozofujúcu rovinu. Tento fakt robí knihu rôznorodejšou a určitým spôsobom dospelejšou. Či už sa postavy bavia o cirkvi, histórii alebo o inej téme, vidieť sčítanosť a rozhľadenosť autora. Práve aj tieto pasáže posúvajú román z priemeru k nadpriemerne kvalitnej literatúre. Na prvý pohľad je jasné, že Rychtarech svoje písanie neuponáhľal, ale postupoval systematicky a podstúpil rozsiahly zber materiálov a rešerší.

V prvej polovici knihy autor rozohrá zaujímavú hru medzi čitateľom a hlavnými postavami. Vytvára sa tu tak dojem, že nie všetko je, ako sa zdá, a dej smeruje k niečomu nepredvídateľnému. Vzniká napätie, ktoré ponára príbeh do akéhosi zvláštneho tajomna. Autor nasadí čitateľovi do hlavy chrobáka, avšak v druhej polovici románu sa zdá, že dej začína stagnovať a nenaberá na sľúbenej gradácii. Chrobák očakávania zomiera v premrhanej šanci urobiť z Tvojej nočnej mory nadštandardné dielo.

Konzumentovi literatúry či filmu väčšinou v mysli zostáva záver či vyvrcholenie diela. Dobrá pointa vie vyzdvihnúť literárny či filmový útvar aj o niekoľko stupňov na kvalitatívnom rebríčku, preto by si mal autor záver vhodne premyslieť. Čitateľ sa môže práve vďaka nevhodne vybratej pointe cítiť oklamaný. Podobne to je aj u Tvojej nočnej mory, v ktorej vám po prečítaní zostane v mysli vyvrcholenie, ktoré by radšej malo zostať tabu pre všetkých spisovateľov či iných tvorcov, ktorí sa snažia pracovať s kreativitou a umením.

Najdôležitejšie asi je, aby bol spokojný čitateľ (názor čitateľa je, samozrejme, vždy individuálny). Niekedy je menej viac a pointa, ktorá sa zdá byť spočiatku originálna a šokujúca, je možno len na škodu.

Knihu Tvoja nočná mora si môžete objednať aj v internetovom kníhkupectve.

Kniha na týždeň je projekt TASR, ktorý je pripravovaný v spolupráci s recenzným portálom www.book.review.sk.

Autor recenzie - Pavel Knapko

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu