Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prvotriedny postapokalyptický triler: Potomkovia od Dana Wellsa!

Kniha Potomkovia od Dana Wellsa
Kniha Potomkovia od Dana Wellsa (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Dystopické romány sa stali najmodernejším fenoménom dnešného knižného trhu. Ťažko povedať, prečo sú ľudia tak fascinovaní obrazmi katastrofickej budúcnosti. Možno preto, že nás nútia vážiť si súčasný stav sveta, možno pre ten odkaz, varovanie pred našou vlastnou ignoráciou a aroganciou, možno, lebo nás prinútia zamyslieť sa a možno len pre ten pocit, keď dočítate poslednú stránku a v hlave vám ostane iba "panebože..."

Hlavná hrdinka Kira má šestnásť rokov, je to budúca lekárka a žije v období, keď ľudstvo doslova živorí na pokraji zániku. Pred jedenástimi rokmi bola vzbura biorobotov, ktorí dovtedy slúžili ľuďom ako zbrane a lacná pomocná sila. Počas ich povstania vypustili do ovzdušia vírus RM, ktorý zapríčinil vyhynutie väčšiny ľudského obyvateľstva a na východnom pobreží Severnej Ameriky, v bývalom New Yorku, ostala len malá komunita asi štyridsiatich tisícov obyvateľov odolných voči vírusu. 

Aj keď sa Potomkovia (bioroboti) stiahli, problémom ostáva, že už jedenásť rokov sa nenarodilo jediné imúnne dieťa. Lekárom postupne dochádza nádej, a tak Kira spolu so svojimi priateľmi nadobudne presvedčenie, že posledný možný kľúč k objaveniu protilátky sa skrýva vo fyziológii a imunite Potomkov. Rozhodnú sa vzoprieť Senátu a vydajú sa na nebezpečnú akciu na nepriateľské územie v snahe zajať a preskúmať aspoň jedného Potomka. Čoskoro však zistia, že skutočný boj nebudú zvádzať s Potomkami, ale so Senátom, ľudskou zaslepenosťou a túžbou po moci. 

 "Román Dana Wellsa Potomkovia je prvotriedny postapokalyptický triler, vzrušujúca, riskantná, rýchla jazda plná dobrodružstiev, lásky a napätia, ktoré vás neopustí do poslednej stránky a núti vás netrpezlivo čakať na ďalšie pokračovanie." To je napísané na prebale diela.

Kniha Potomkovia je postapokalyptický triler, ktorý nesie isté varovanie, posolstvo, avšak o ostatných, vyššie menovaných vlastnostiach knihy, by sa dalo polemizovať. Kniha je štylisticky na dosť dobrej úrovni (veď Dan Wells nie je nováčikom), no napriek tomu jej chýba niečo, čo z čítania robí nezabudnuteľný zážitok, pri ktorom sa vám vytráca realita, pred očami nemáte písmenká, iba príbeh, strhujúci dej a zabúdate dýchať.

Aj v tých najakčnejších scénach vás vie autor unudiť iritujúcimi nepodstatnosťami. Príliš často totiž vyťahuje zjavné konštatovania a pri pasážach s vnútornými monológmi som sa dokonca pristihla, že ich úplne preskakujem, pretože som presne vedela, čo budú obsahovať.

Veľmi ale oceňujem, že Wells aj napriek pochmúrnej tematike nezabúda na humor a v postave Kirinho priateľa Marcusa dej odľahčuje. Tiež sa nedá príliš hovoriť o ľúbostnom príbehu, čo je však v spleti všetkých dystopických románov príjemné osvieženie. Ale keďže sa objavil nový vzťah Kiri a Potomka Samma, v ďalších pokračovaniach sa možno dočkáme aj ľúbostného trojuholníka.

Dan Wells v podstate neponúkol nič prevratné a na konci knihy sa s pocitom "panebože..." asi veľmi nestretnete. Avšak najväčšiu záhadu umiestnil nakoniec a tým si viac-menej zaručil, že pokračovanie bude lákať.

Knihu Potomkovia si môžete objednať v internetovom kníhkupectve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu