Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exminister Rusko po dobrej správe o zastavení stíhania: KDH ma chce utopiť!

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA – Po tom, čo minulý týždeň polícia s prokuratúrou obvinila exministra hospodárstva Pavla Ruska v súvislosti s nevýhodným predajom paroplynového cyklu, dnes došlo k zvratu. Prokurátor totiž jeho trestné stíhanie zastavil, Rusko pritom nebol dodnes vypočutý.

Ako uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, uznesenie vyšetrovateľa zrušil 22. marca 2012 ako nezákonné a neopodstatnené. Vysvetľuje to tým, že na privatizáciu paroplynového cyklu mal oprávnenie výlučne Fond národného majetku.

"...z uvedených skutočností jednoznačne vyplýva, že obvinený na uzatváraní zmluvy o kúpe akcií medzi predávajúcim a kupujúcim zo dňa 04.03.2004 participovať nemal ani nemohol. Tým pádom ani nemohol ovplyvniť výšku údajne nevýhodnej kúpnej ceny," píše sa v stanovisku špeciálnej prokuratúry.

Rusko tvrdí, že išlo len o politickú hru. "Potvrdilo sa to, čo som si už osobne dávno myslel. To bolo už ôsme obvinenie počas fungovania nominanta KDH na ministerstve vnútra a ôsme, ktoré bolo vykonštruované, nezmyselné, vymyslené, ktoré prokuratúra zamietla," reagoval dnes na rozhodnutie prokuratúry Rusko.

Podľa neho išlo o útoky, ktoré boli vnucované prokuratúre zo strany odchádzajúcej vládnej koalície so snahou o politické ovládnutie tejto inštitúcie. "Nechcem si predstaviť, ako by som dopadol, ak by sa im to podarilo. Jednoducho, 'keď si náš, tak ťa budeme držať, keď nie si náš, tak ťa utopíme, ako budeme môcť' - to je spravodlivosť podľa týchto ľudí," komentoval Rusko. "V mojich očiach je záruka zákonnosti a poriadku na Slovensku prokuratúra, určite nie ministerstvo vnútra vedené ideologickým nominantom, ktorý je schopný kvôli tomu, aby sa dostal k čo najvyššiemu počtu krúžkov, urobiť čokoľvek," doplnil.

Ministerstvo vnútra podľa hovorcu Gábora Grendela dôvody rozhodnutia prokurátora nepozná. "Musí ich vyhodnotiť vyšetrovateľ, ktorý následne rozhodne o ďalšom postupe. Vyšetrovanie kauzy Gorila však pokračuje ďalej," uviedol Grendel.

Podľa právničky Lucie Kurilovskej z Právnickej fakulty Univerzity Komenského sa nestáva príliš často, aby prokurátor rušil rozhodnutia polície, ako sa to stalo dnes v prípade zrušenia obvinenia voči exministrovi hospodárstva. Kurilovská však tvrdí, že prokurátor má na takýto krok právo. "Sme v štádiu prípravného konania, to znamená, že prokurátor vykonáva dozor a prokurátor má právo zrušiť akékoľvek rozhodnutie policajta, respektíve vyšetrovateľa, ktorý vo veci koná," povedala. Postup prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Kurilovská hodnotí ako postup v súlade s trestným poriadkom. "Prokurátor má na to právo, je pánom sporu v prípravnom konaní," dodala. Môže však ešte nastať situácia, že uznesenie o vznesení obvinenia voči Ruskovi bude znova vydané, doplnila. "Pre túto chvíľu nie sú dostatočné dôkazy," uzavrela Kurilovská.

Pavla Ruska minulý utorok obvinil pre trestný čin podvodu vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru, Úradu boja proti organizovanej kriminalite v súvislosti s kauzou Gorila. Podľa obvinenia mal podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu, a.s., Bratislava.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Alexander Bíró uviedol, že trestnou činnosťou bola údajne spôsobená za obdobie minimálne roka 2005 a 2006 škoda minimálne 42 024 305,94 eura (1 266 024 240,90 Sk), ktorá sa premietla v prospech súkromnej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu