Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zásah polície na marcovom proteste Gorila by mala riešiť GP SR

Zásah polície na marcovom proteste Gorila by mala riešiť GP SR
Zásah polície na marcovom proteste Gorila by mala riešiť GP SR (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA - Zásah polície počas protestu Gorila, ktorý sa konal 9. marca v Bratislave, by mala riešiť Generálna prokuratúra (GP) SR. Žiada to 172 občanov SR.

"Z dôvodu nezákonného a brutálneho zásahu polície proti protestu Gorila sa rozhodli občania SR podať trestné oznámenie generálnemu prokurátorovi SR za zneužitie ozbrojených zložiek štátu voči bezbranným ľuďom," informovalo dnes Občianske hnutie Protest Gorila.

Podľa neho občania len využili svoje základné ľudské práva na pokojný protest a verejne vyjadrili svoj nesúhlas a pohoršenie nad kauzou Gorila, ktorá odhalila korupciu na najvyšších štátnych miestach. Štát však konaním polície podľa hnutia pošliapal základné ľudské práva a slobody, ktoré občanom garantuje Ústava SR a medzinárodné zmluvy, ktorými je SR viazaná.

Zastrašovanie a vynucovanie si poslušnosti prostredníctvom násilného a neprimeraného zásahu silových zložiek v demokratickom štáte v strednej Európe považuje hnutie za vážne porušenie základných ľudských práv a slobôd. Svojich ústavných práv a slobôd sa mieni domáhať. Od Generálnej prokuratúry SR žiadajú signatári podania o vydanie predbežného opatrenia a postavenia mimo služby podozrivých osôb, ktoré mali právomoc verejného činiteľa zneužiť.

"K predmetnému podaniu trestného oznámenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa a násilia voči občanom očakávame, že bude riadne a objektívne vyšetrené a voči zodpovedným osobám bude vyvodený aj trestnoprávny postih," uvádza sa v podaní, pod ktorým je podpísaných 172 občanov SR. Na vedomie ho posielajú aj Kancelárii prezidenta SR, Kancelárii predsedu Národnej rady SR a Úradu vlády SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu