Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pčolinský: O ďalšom proteste budeme rozhodovať v pondelok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Protesty Gorila budú pokračovať aj po sobotňajších (10.3.) parlamentných voľbách. Dátum prvej povolebnej demonštrácie však zatiaľ nie je známy, organizátori sa chcú na jej konaní dohodnúť 12. marca.

"V pondelok sa stretneme, dáme hlavy dokopy a rozhodneme sa, čo ďalej a akou formou. Zatiaľ nemáme termín, ale určite budeme pokračovať," povedal jeden z organizátorov protestov Peter Pčolinský. Isté zatiaľ nie je ani to, či sa protest uskutoční už v priebehu nasledujúceho týždňa. Organizátori od 8. marca začali so zberom podpisov pod dve petície, v ktorých sa zaoberajú troma požiadavkami. Ide o zrušenie trestnoprávnej imunity, žiadosť o prijatie balíka protikorupčných opatrení a požiadavku na sfunkčnenie referenda.

Kým prvá petícia žiada poslancov, aby sa týmito požiadavkami zaoberali sami, v druhej požadujú referendum, v ktorom by sa občania rozhodli o týchto troch návrhoch. "Je vysoko pravdepodobné, že Národná rada SR nepodporí takéto kroky," vysvetľujú na svojom webe organizátori, prečo súčasne prebiehajú dve podobné petície.

Hoci Pčolinský zatiaľ nevedel konkretizovať koľko podpisov sa už vyzbieralo, rádovo ide podľa neho o tisícky signatárov. Zbieranie podporili aj dobrovoľníci, ktorí v sobotu (10.3.) zbierali podpisy aj v blízkosti volebných miestností. "Ľudia, ktorí mi volali, už majú vyzbierané po 100 až 150 podpisov, a to sú len jednotlivci," priblížil Pčolinský. Demonštranti potrebujú vyzbierať pod petíciu 100.000 podpisov, aby sa ňou zaoberali poslanci parlamentu, respektíve 350.000 v prípade žiadosti o vyhlásenie referenda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu