Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počas piatkového protestu Gorila v Bratislave predviedli 19 ľudí

Zatýkanie počas protestu
Zatýkanie počas protestu

BRATISLAVA - Počas piatkového (9.3.) protestného pochodu Gorila v Bratislave polícia predviedla spolu 19 ľudí. Pri jej zákroku sa zranili dvaja ľudia, ktorých na mieste ošetrili a previezli do nemocnice. Zranenie jedného policajta si vyžiadalo lekárske ošetrenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

K policajnému zákroku došlo po tom, keď protestný pochod, ktorý sa mal skončiť na Námestí SNP, pokračoval k parlamentu. "Vzhľadom na charakter ľudí, ktorí sa na ňom zúčastnili, vzhľadom na to, že časť zhromaždených bola zjavne pod vplyvom alkoholu a ich agresívne správanie sa na mieste, bol zo strany poriadkovej polície vytvorený kordón na úrovni ulice Streleckej a Palisády, čím polícia jeho účastníkom znemožnila dostať sa priamo pred budovu Národnej rady SR," povedala Kurucová.

Tam podľa nej protestujúci začali na policajtov hádzať vajíčka, banánové šupky a rolky toaletného papiera. Policajti ich niekoľkokrát vyzvali, aby sa rozišli, informovala ďalej Kurucová s tým, že agresivita zhromaždených sa stupňovala a niektorí začali na policajtov hádzať dlažobné kocky a kamene.

"Zhromaždení boli znovu opakovane vyzvaní, aby upustili od svojho konania. Polícia im dávala dostatočne dlhý čas na to, aby upustili od svojho konania a rozišli sa," povedala hovorkyňa. Keďže protestujúci výzvy policajtov ignorovali a niektorí stále hádzali dlažobné kocky, polícia zakročila podľa zákona o Policajnom zbore. "Pri služobnom zákroku boli použité donucovacie prostriedky, hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, zásahové výbušky, špeciálne donucovacie prostriedky, resp. špeciálne vrhacie a úderné prostriedky, ktoré nemajú povahu zbrane, jedná sa o ručný vrhač FLASSH-BALL," uviedla Kurucová. Po zákroku sa podľa nej protestujúci rozišli.

Polícia sprevádzala protestujúcich aj počas pochodu v Bratislave. Podľa Kurucovej išlo o pochod, ktorý sa nekonal v súlade so zákonom, pretože nebol oznámený v predpísanom časovom predstihu. Polícia počas pochodu obmedzovala premávku a niekoľkokrát vyzývala protestujúcich, aby na presun využívali cesty v jednom smere jazdy a neobmedzovali tak premávku aj v opačnom jazdnom pruhu. "Vzhľadom na to, že účastníci zhromaždenia počas presunu cez Račianske mýto na Trnavské mýto obmedzovali premávku v opačnom jazdnom pruhu, polícia ich služobnými vozidlami musela vytlačiť z opačného smeru jazdy a zabezpečiť tak plynulosť v doprave pre účastníkov cestnej premávky, jazdiacich v tomto smere jazdy," povedala hovorkyňa.

Niekoľko ľudí sa podľa nej snažilo vytvárať konfliktné situácie, počas pochodu policajti predviedli jednu osobu pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Piatkový zákrok polície považujú za neadekvátny aktivisti hnutia Generácia 89, pretože podľa nich "svojou hrubosťou ignorovala základné práva a slobody zaručované naším demokratickým zriadením". Účastníkov protestu vyzvali, aby podali proti postupu polície hromadnú sťažnosť. Hnutie usporiada dnes v Bratislave sviečkovú manifestáciu na znak nesúhlasu s ušliapaním demokratického zriadenia na Slovensku.

Pozrite si fotky a videá z piatkového protestu!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu